Kloge mennesker keder sig aldrig!
Kloge mennesker keder sig aldrig I dag gik jeg forbi en fyr flere gange i regnvejret. Han stod i en…
Overgangsalderen, en naturlig fase i en kvindes liv, markerer en overgang fra reproduktiv til post-reproduktiv fase. Mens de fysiske ændringer ofte er i fokus, overses de mentale og følelsesmæssige udfordringer ofte. Kvinder, der går igennem overgangsalderen, kan opleve en bred vifte af mentale udfordringer, der spænder fra angst og depression til humørsvingninger og søvnforstyrrelser. I denne artikel vil jeg fortælle lidt om, hvordan overgangsalderen kan påvirke ens mentale helbred samt følelsesliv, og hvilken rolle psykoterapi kan spille i at lindre disse symptomer.
Overgangsalderen er en tid med hormonelle ændringer, hvor niveauerne af østrogen og progesteron falder. Disse hormonelle svingninger kan have en betydelig indvirkning på hjernens kemiske balance, hvilket kan føretil en række mentale helbredsproblemer. Nogle af de mest almindelige inkluderer:
De hormonelle ændringer kan øge sårbarheden over for depression og angst. Kvinder kan opleve følelser af tristhed, håbløshed, overdreven bekymring og panikanfald.
Hormonelle udsving kan forårsage pludselige ændringer i humøret, hvor kvinder kan gå fra følelser af glæde til vrede eller tristhed uden åbenbar grund.
Mange kvinder oplever søvnproblemer under overgangsalderen, herunder søvnløshed, hyppige opvågninger om natten og urolige søvn.
Hormonelle ændringer kan også påvirke kognitive funktioner som koncentration, hukommelse og beslutningstagning.
Mens hormonbehandling og medicin ofte anvendes til at lindre fysiske symptomer på overgangsalderen, kan psykoterapi være en værdifuld ressource til at håndtere de mentale og følelsesmæssige udfordringer. Her er nogle måder, hvorpå psykoterapi kan hjælpe:
Psykoterapi giver en sikker og støttende rum for kvinder til at udtrykke deres følelser og bekymringer uden frygt for dømmekraft. At have en professionel at tale med kan være afgørende for at håndtere følelsesmæssige udfordringer.
EFT er en evidensbaseret tilgang, der fokuserer på at identificere og forstå følelser og behov, samt kan hjælpe dig igennem en midtvejskrise eller ud af angst.
Jeg kan lære dig teknikker til stresshåndtering, herunder dyb vejrtrækning, afspænding og mindfulness, som kan reducere angst og forbedre søvnkvaliteten. Måske er du en af dem der får hedeture, når din puls lister sig op af noget der presser dig, bekymrer dig eller stresser dig.
Overgangsalderen kan påvirke relationen med din partner. Parterapi kan hjælpe med at forbedre kommunikationen og støtten mellem parterne under denne udfordrende fase.
Overgangsalderen er en naturlig fase i en kvindes liv, men ligesom med teenage årene, kan også denne fase bringe både fysiske og mentale udfordringer med sig for nogen mere end andre. Det er vigtigt at anerkende de mentale helbredsproblemer, der kan opstå, og søge støtte og behandling efter behov. Psykoterapi er en værdifuld ressource, der kan hjælpe kvinder med at håndtere symptomer på angst, depression og andre mentale helbredsproblemer og opnå en bedre livskvalitet under overgangsalderen.
Hvis din overgangalder driller dig og dit humør så du ikke trives som du skal, er du velkommen til at booke en tid hos mig.
Midtvejskrisen hos kvinder er en fase i livet, der typisk finder sted i 40’erne eller tidlige 50’ere og er kendetegnet ved en følelse af tvivl, uro og refleksion over ens liv. Selvom det ikke er en universel oplevelse, er midtvejskrisen almindelig og kan påvirke kvinder på forskellige måder. Og nogle kvinder oplever denne krise hængende sammen med deres overgangsalder.
En af de primære årsager til midtvejskrisen er følelsen af at nå et vendepunkt i livet, hvor man begynder at reflektere over ens valg, mål og præstationer. Dette kan føre til en følelse af utilfredshed eller spørgsmål som “Er dette alt, hvad der er?” eller “Hvad vil jeg virkelig med mit liv?”. Kvinder kan føle sig fanget i rutine, føle sig utilstrækkelige i forhold til deres egne forventninger eller opleve en længsel efter forandring eller nye udfordringer.
Midtvejskrisen kan også være forbundet med fysiske og hormonelle ændringer, der forekommer under overgangsalderen. Hormonelle svingninger kan påvirke humøret, energiniveauerne og søvnkvaliteten, hvilket kan forstærke følelsen af ubehag eller forvirring.
Symptomerne på midtvejskrisen varierer fra person til person, men kan omfatte følelser af angst, tristhed, irritabilitet, frustration, uro, lavt selvværd eller en følelse af at være fanget i en rutine. Kvinder kan også opleve fysiske symptomer som hedeture, søvnforstyrrelser eller nedsat libido.
At navigere gennem midtvejskrisen kan være en udfordrende proces, men det er også en mulighed for personlig vækst og selvopdagelse. Mange kvinder finder mening i at undersøge deres værdier, ønsker og mål og tage skridt til at bringe deres liv mere i overensstemmelse hermed. Dette kan omfatte at ændre karriere, genoplive hobbyer, rejse, forbedre forhold eller investere mere tid og energi i ens personlige velvære.
Støtte fra venner, familie eller en professionel rådgiver kan være værdifuld under denne proces. Samtaler med en terapeut eller coach kan hjælpe kvinder med at udforske deres følelser og mål og udvikle strategier til at håndtere stress og angst i forbindelse med midtvejskrisen.
Det er vigtigt at huske, at midtvejskrisen er en naturlig del af livet, og at det er normalt at opleve tvivl og uro på et tidspunkt. Ved at anerkende og udforske disse følelser kan kvinder finde vej til en dybere forståelse af sig selv og skabe et liv, der er mere meningsfuldt og tilfredsstillende.
Anja de Thurah er en emotions-fokuseret psykoterapeut og parterapeut , som tilbyder individuel terapi, og parterapi til sine klienter. Hun specialist sig i en række følelsesmæssige og relationelle problemstillinger. Hun byder klienter fra alle baggrunde og kulturer velkommen, inklusiv LGBTQIA+, og sigter mod at hjælpe mennesker med at føre et bevidst, autentisk og nærværende liv.