Søg
Close this search box.

Parterapi for homoseksuelle mænd

Hvorfor parterapi baseret på seksualitet?

Der er bestemt forskel på at være i et heteroseksuelt forhold eller i et homoseksuelt forhold. Og selvom mange problematikker ligner hinanden i parforhold, er der også problematikker der er unikke for homoseksuelle. Jeg specialiserer mig i terapi for mænd, og i parterapi for homoseksuelle mænd. 

Længere nede på siden her, kan du læse om, hvad det vil sige at gå i parterapi hos mig. Samt de udfordringer jeg er særligt opmærksom på, i forhold til køn, seksualitet og kærlighedsliv. 

I parterapi hos mig får I:

 • Lige taletid. 
 • Lige ansvar for parforholdets dynamikker
 • Lige forståelse og indsigt.
 • Nye kommunikationsmønstre
 • Dybere sprog for jeres inderste følelser og behov

Skriv eller ring endeligt, hvis du har spørgsmål eller du/I ønsker at bestille en tid.

Du kan læse mere om mig her, og om Mænd i terapi her

Du kan læse mere om emotions fokuseret parterapi her

Parterapi for homoseksuelle mænd

Psykoterapeutiske temaer for homoseksuelle mænd

Hvilke udfordringer kæmper homoseksuelle par oftest med ?

Der er nogle udfordringer der er særlige for homoseksuelle mænd, og som er dem jeg oftest ser fylde meget i parterapien. I forhold af samme køn, kan kønsligheder skabe en mere kompleks dynamik. Foreksempel viser forskning, at homoseksuelle mænd har en tendens til at trække sig tilbage under skænderier, mens lesbiske par ofte har lidt mere tålmodighed. Det er dog en bred generalisering. Men her vil jeg dele de temaer med dig som jeg oftest ser, så du også selv kan være opmærksom på, om det er nogle af disse temaer, der fylder i dit parforhold. 

Sociale udfordringer og stigmatisering

Homoseksuelle par kan opleve ekstra stress og stigmatisering fra samfundet, familie eller venner. Dette kan påvirke deres forhold og kræve særlig opmærksomhed og støtte i terapi.

Identitetsudfordringer

Homoseksuelle mænd kan have arbejdet hårdt på at acceptere deres seksualitet, og håndtere eventuel internaliseret homofobi. Dette kan påvirke deres selvværd og forholdet, og det kan være et centralt fokus i terapien.

Forældreskab

For homoseksuelle mænd, der er forældre eller overvejer at få børn, kan der være særlige udfordringer og spørgsmål omkring forældreskab, adoption, surrogatmoderskab osv., som kan adresseres i terapien.

Depression

En manglende evne til at anerkende sine egne mentale problemer er normalt et produkt af selvfornægtelse som et flertal af mænd lider af. Som homoseksuel mand kan man have interpersonelle fordomme og diskrimination over egen identitet. Mænd er ofte socialt programmerede til at klare det alene. Maskulinitet kan for nogle betyde at man skal klare alting selv.

Kommunikation om seksualitet og køn

Homoseksuelle mænd kan have unikke kommunikationsbehov omkring seksualitet, kønsroller og forventninger i forholdet, som kan være fokus for terapien.

Tilknytning og utryg tilknytning

Pårørende spiller en afgørende rolle, ikke kun i den tidlige udvikling, men i vores fremtidige velvære. De fremmer en følelse af tryghed gennem sund tilknytning. Den tilknytning tjener som skabelon for fremtidige relationer, der former, om vi er i stand til at danne tætte bånd med andre. 

Homoseksuelle mænd oplever både aktive og passive traumer der skaber utryg tilknytning, når en forælder afviser, negligerer eller angriber dem over deres seksualitet .

Familiedynamik og accept

Nogle homoseksuelle par kan opleve udfordringer med familieaccept og håndtering af eventuelle konflikter eller uenigheder med familie og pårørende. Dette kan også være et vigtigt emne i terapi. 

Selfsoothing

Brudt tilknytning resulterer i en manglende evne til at være kærlig imod sig selv. Selfsoothing, selvberoligelse og selv-kærlig betyder at være i stand til at indse, at vi har ondt, at give os selv den trøst vi har brug for,og at kunne søge trøst hos andre. 

usund skamfølelse

Usund skam er når vi er blevet skammet ud, og vores oplevelse er at det er os der er forkert i verden. Har du en eksistentiel forkerthedsfølelse, vil du kunne genkende det på at du har et ekstrem indre kritikker/dommer, der kritiserer og dømmer dig selv hårdere, end du ville gøre mod noget andet menneske. Man kan godt have masser af selvtillid, og samtidigt have denne eksistentielle forkerthedsfølelse.

Kulturelle forskelle

Homoseksuelle par kan komme fra forskellige kulturelle baggrunde, som kan påvirke deres forhold på forskellige måder. Terapi kan hjælpe med at navigere i disse forskelle og fremme gensidig forståelse og respekt.

Disse er blot nogle af de mulige forskelle, og det er vigtigt at erkende, at hvert par er unikt, og at terapi bør tilpasses deres specifikke behov og situationer.

 

Emotions -fokuseret psykoterapeut MPF og parterapeut Anja de Thurah

Den rigtige parterapeut for jer ?

 • Jeg er uddannet emotionsfokuseret psykoterapeut og parterapeut.
 • Jeg benytter også eksistentiel psykoterapi og kunstterapi.
 • Jeg har fokus på metaforer og de billeder mine klienter har skabt af dem selv og verden.
 • Jeg benytter gestaltterapiens udgangspunkt for eksistentielle vilkår.
 • Kom som du er -jeg kommer også præcis som jeg er.
 • På den ene side empatisk, rolig og tillidsvækkende. Og på den anden side tydelig, effektiv, og kalder en spade for en spade.
 • Medlem af Dansk psykoterapeutforening, følger forenings etikregler og klageadgang.
 • Jeg har praksis i både Nyborg på Fyn, samt i Kastrup på Amager i København. 

 

Du kan altid skrive en sms på 42 21 62 22 og bestille en tid til både parterapi og individuel terapi.

Du kan læse mere om Individuel terapi her

Du kan læse mere om Parterapi her 

Psykoterapeut MPF og parterapeut Anja de Thurah

psykoterapeut og parterapeut Anja de Thurah

Parterapeuten skal forstå særlige udfordringer hos homoseksuelle mænd

Som jeres fremtidige parterapeut forstår jeg:

 • Hvordan undertrykkelse at din seksualitet, kan have sat store spor i dit liv
 • At din tilknytningshistorie kan rumme en hel del smerte.
 • At du kan have været udsat for chikane og/eller overgreb/vold
 • At dine forældre kan have reageret uhensigtsmæssigt på din seksualitet
 • Der er få heteroseksuelle eller Cis-par der har følt sig utrygge, da de viste verden hvilken seksuel referenceramme de har. Endnu fære har oplevet at føle sig i fare, hvis de har vist eller tilkendegivet deres seksualitet i det åbne rum. Som parterapeut skal man forstå hvor traumatiserende sådanne oplevelser kan være for parforholdet, og for klienternes sexliv. Samtidigt skal parterapeuten også være fleksibel i at forstå både køn og seksualitet som flydende, ikke fastlåste kategorier. Det inkluderer derfor også transkønnede, nonbinære, aseksuelle, panseksuelle og biseksuelle seksualiteter, blandt andet. 

 

Takeaways og anbefalet forskning om homoseksuelle par i parterapi

Takeaways og anbefalet forskning 

Take aways:

 • Læs om de definerede udfordringer -er der nogen af dem du kan arbejde videre med selv? Eventuelt diskutere med din kæreste eller venner omkring ?
 • Tænk over hvilken parterapeut der er den rigtige for jer. Studer markedet lidt. Måske er det vigtigt for jer at terapeuten selv er homoseksuel, eller der kan være andet der er vigtigt.
 • Vær bevidst omkring, hvad det er du gerne vil have ud af netop din parterapi. Hos mig er det: Nye kommunikationsmønstre, et ligeværd i taletid og ansvar for udvikling.

 

Ideelt set skal forskningen tage fat på, om det er berettiget at udvikle separate parteorier, der adresserer de unikke behov hos homoseksuelle kontra lesbiske partnere, eller heteroseksuelle partnere. Meget af den forskning, der i øjeblikket er tilgængelig, ser ud til at samle partnere af samme køn i én kategori. Ideen om, at “one size fits all” gælder ikke for partnere af samme køn. Klienter har kønsforskelle, livserfaringer og de kommunikationsmønstre, der er knyttet til det at være mand eller kvinde. Dette skaber et behov for at blive behandlet individuelt. Så udover at jeg selv kan se forskelle i dynamikker hos par af forskellig seksuel orientering, syntes jeg også det er vigtigt at have forskningen med. Dette for at både praktikere og klienter skal forstå, at der er nogle forskelle. Hvis de ikke bemærkes, er min opfattelse, at homoseksuelle mænd, ikke nødvendigvis vil blive mødt i disse problematikker, da parterapeuten ikke er skolet, og måske også blind for, tematikkerne. 


Referencer:

Garanzini, S., Yee, A., Gottman, J., Gottman, J., Cole, C., Preciado, M., & Jasculca, C. (2017). Resultater af Gottman-metoden parterapi med homoseksuelle og lesbiske par. Journal of Marital and Family Therapy , 43 (4), 674-684. doi: https://doi.org/10.1111/jmft.12276

Guschlbauer, A., Smith, NG, DeStefano, J., & Soltis, DE (2019). Minoritetsstress og følelsesmæssig intimitet blandt individer i lesbiske og homoseksuelle par: Implikationer for forholdstilfredshed og sundhed. Journal of Social and Personal Relationships , 36 (3), 855-878. doi: https://doi.org/10.1177/0265407517746787

Holley, SR (2017). Perspektiver på nutidige lesbiske forhold. Journal of Lesbian Studies , 21 (1), 1-6. doi: https://doi.org/10.1080/10894160.2016.1150733

Lopez, SJ, Pedrotti, JT, & Snyder, CR (2019). Positiv psykologi (Fjerde udgave). Thousand Oaks, CA: SAGE Publications, Inc.

Macapagal, K., Greene, GJ, Rivera, Z., & Mustanski, B. (2015). “Det bedste er altid endnu ikke kommet”: Relationsstadier og -processer blandt unge LGBT-par. Journal of Family Psychology , 29 (3), 309-320. doi: https://doi.org/10.1037/fam0000094

Obergefell V. Hodges. (2019). Oyez. Hentet fra https://www.oyez.org/cases/2014/14-556

Riggle, EDB, Rothblum, ED, Rostosky, SS, Clark, JB, & Balsam, KF (2016). “Hemmeligheden bag vores succes”: Langsigtede par af samme køns opfattelse af deres forholds levetid. Journal of GLBT Family Studies , 12 (4), 319-334. doi: https://doi.org/10.1080/1550428X.2015.1095668