Psykoterapeut vs psykolog

Jeg får tit henvendelser fra nye klienter, som spørger mig, hvad forskellen er på en psykolog og en psykoterapeut. Jeg bliver glad, når de spørger. Det er vigtigt at vide, hvor man kan gå hen, og hvilken hjælp man kan få, når man har det svært. Er du en af dem, der er i tvivl om forskellene og vil vide mere, kan du læse videre her.

Psykoterapeuter

En psykoterapeut tager udgangspunkt i samtalen med dig og fokuserer på, hvordan du bearbejde de tanker, følelser, handlinger og hændelser, der er et problem for dig. Psykoterapeuten har taget en uddannelse på minimum fire år på et institut for psykoterapi. Her gennemgår psykoterapeuten også selv terapi og personlig udvikling, da psykoterapeutens vigtigste redskab i terapien er sin egen person. På den måde har de trænet de psykologiske og psykoterapeutiske teorier samt metoder i praksis og mærket forandringerne på egen krop. 

Psykoterapeuten kan bygge videre på sit fag og specialisere sig. Mange terapeuter vælger at tage flere uddannelser, og udbyder derfor flere specialer. En parterapeut er således en psykoterapeut, der har taget en videreuddannelse i parterapi. Familieterapeuten har taget videreuddannelse i familieterapi.

Hvilke tematikker kan psykoterapeuten hjælpe dig med at bearbejde?

 

Der er ufatteligt mange tematikker et menneske kan gå i terapi med. Fællesnævneren er, at man er træt af noget, der fylder i ens liv eller ulykkelig over noget, som ikke forandrer sig af sig selv. For eksempel sorg, kriser, stress og angst. Klienter ringer gerne til mig og siger.:

  • “Det er lige som om jeg aldrig holder op med at være ked af det.”  
  • “Min jaulousi ødelægger alle mine forhold, og jeg er træt af det!”
  • “Jeg kan ikke finde ud af at sige nej, når der er noget, jeg ikke har lyst til.”
  • “Jeg har været vred på min far i flere år, og det ødelægger min familie.”
  • “Kan du hjælpe mig med at lære at elske mig selv?”
  • “Jeg er ensom og kan ikke finde ud af at få venner.”
  • “Jeg er så stresset, og jeg er bange for jeg en dag får hjertestop.”

Psykologen

En psykolog tager også udgangspunkt i en samtale, men er uddannet til at stille en diagnose inden for psykiske sygdomme. Psykologen har en universitetsuddannelse, hvor vægten overvejende er på psykologiske teorier og metoder. Derfor vælger mange psykologer at tage en videreuddannelse i psykoterapi for også at kunne behandle endiagnose med samtaleterapi. 

 

Psykiateren

En psykiater er uddannet læge med en specialuddannelse i psykiatri. En psykiater kan udskrive medicin til sine klienter, som ofte er mennesker med svære lidelser som personlighedsforstyrrelser, skizofreni og psykoser. Nogle psykiatere er specialiserede inden for ét særligt område af psykiske sygdomme.

Henvisning fra lægen?

Har du fået en henvisning fra lægen til psykolog, kan du vælge at henvende dig til en psykoterapeut i stedet. Mange psykoterapeuter er imødekommende over for henvisninger, og giver dig derfor samme egenbetaling som, hvis du gik til en psykolog. Problematikken omkring henvisninger er, at nogle psykologer har ydernummer, som de har fået af regionen. Derfor kan de få refunderet penge af staten. Da der er alt for få psykologer, der har ydernummer, er der lang venteliste hos mange af de psykologer. 

Drejer din henvendelse sig derfor om en terapeutisk behandling, kan du sagtens henvende dig til en psykoterapeut og spørge, om de vil tage imod din henvisning. Som psykoterapeut er jeg vant til at folk henvender sig med henvisninger, og de er velkomne. 

Nu kender du forskellen på en psykolog og en psykoterapeut – hvem skal du så vælge?

Om du vælger psykolog eller psykoterapeut er dit valg. Jeg vil anbefale dig at søge på nettet og finde hjemmesider på dem, der har klinikker i nærheden af dig. Dér, hvor du på en hjemmeside kan læse om psykologen/psykoterapeuten og får en god fornemmelse i maven – det er dér, du skal gå hen. 

Prøv eventuelt at ringe op og få en kort snak om, hvordan psykologen/psykoterapeuten arbejder, og hvad psykologen/psykoterapeuten umiddelbart tænker om netop din problematik, før du bestiller en tid.  At du kan lide din behandler er den vigtigste forudsætning for, at du åbner op, taler om dine problematikker og oplever, at du er i et trygt og godt rum, når du er i behandling.

Er der noget, du gerne vil vide mere om, er du altid velkommen til at kontakte mig. Jeg bruger gerne tid på at svare på spørgsmål.

Er du blevet nysgerrig på hvor man eventuelt kan tage en spændende psykoterapeutisk uddannelse, kan du læse mere hos EFT-instituttet.

Del gerne på  sociale medier

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on pinterest
Share on skype
Share on pocket
Share on email
Share on print