42 21 62 22

Utroskab og terapi

Utroskab og terapi

Har der været utroskab i jeres parforhold ?

Jeg er psykoterapeut MPF og certificeret parterapeut, og hjælper par til enten at finde ind til hinanden igen, eller for nogens vedkommende, at komme til den konklusion, at de skal videre hver for sig. De fleste par der opsøger parterapi hos mig efter at utroskab har fundet sted, kommer fordi de gerne vil blive sammen, og genskabe tillidsforholdet.

Jeg hjælper jer med at kigge på årsagerne til utroskaben, og at finde ind til hinanden igen, hvor I kan kommunikere åbent, og støtte hinanden på jeres videre rejse i livet som par.

I er velkomne til at kontakte mig, hvis I vil høre mere.

I kan også bestille en tid her.

FAQ om parterapi og parforhold

utroskab og parterapi 1

Book tid online her

Har du været din partner utro ?

Hvem går i parterapi efter utroskab ?

Mange af de par jeg ser i parterapi, har valgt at gå i parterapi fordi den ene part, har været den anden part utro. Første gang de kommer, er som regel midt i den værste krise. Utroskaben er lige blevet opdaget, og de er midt i en akut fase. Følelser af sorg, smerte, vrede, anger, skyld, håbløshed og ensomhed fylder så meget, at det er svært at kunne se frem mod noget som helst godt igen. Det føles som om hele verden er væltet for dem. Og det er den sådan set også. For nogle af de grundpiller, der holdt sammen på hele dette pars tilværelse som kærester og som mennesker, var tillid, respekt og tosomhed.

Nogle vælger hurtigt at gå fra hinanden

Nogle vælger lige på stedet at skilles. Og det kan både være den der har været utro der afslutter forholdet, eller den utroskaben er begået imod. Der er simpelthen ikke mere at tale om. Der er ikke længere et forhold at arbejde for. Disse par sætter grænsen her. Disse par bestiller også nogle gange tid til parterapi, men først efter de er gået fra hinanden, og hensigten her er at få hjælp til at samarbejde omkring børn.

Nogle vælger at kæmpe for forholdet

Men mange par kan stadig mærke at der er en kærlighed imellem dem, der er værd for dem at kæmpe for. Eller i det mindste at være nysgerrig på.

Disse par har et lille håb om at finde retur til hinanden igen, og det er netop dette lille håb der er kimen til at kunne finde hinanden igen, og som vi kan være enige om er det, parret i det mindste kan være fælles om på nuværende tidspunkt.

I parterapien benytter jeg tillidsopbyggende psykoterapeutiske teknikker efter tillidsbrudet. Vi skal altså arbejde både med svigt og tilgivelse, men også med tillid som en helhed hos parret.

Klient: ” Jeg ved ikke om jeg kan tilgive det der er sket, men jeg ved at hvis jeg ikke prøver, så mister jeg også alt det gode vi har haft sammen, og alt det vi har bygget op som en familie. Desuden syntes jeg faktisk stadig at han er værd at kæmpe for. Jeg er bare så bange for at jeg aldrig kan stole på ham mere, og at det sker igen.”

utroskab og parterapi 2

Utroskab er et svigt

Den svigtede

Det er noget af det værste i verden at være udsat for utroskab. Troskab handler om tillid, at ville hinanden, at kunne læne sig ind i hinanden. Det handler om at være i en indforstået pagt/aftale/ed omkring det, at I to som par kun har øje for hinanden, og har valgt hinanden til at være den eneste ene. Den eneste I deler intimitet, seksualitet, flirts og forelskelse samt romantisk kærlighed med.

Nogle par har italesat med hinanden hvad det præcis betyder og hvor grænserne går i dette forhold, men ofte er det sådan, at parrene har en romantiseret kulturel forståelse af det at være kærester eller ægtepar, og har derfor sat nogle ikke så italesatte rammer med hinanden. Utroskab er, når den ene i forholdet går ud af denne ramme, og gemmer det for den anden.

Klient:” Jeg havde bare en forestilling om at hun ligesom havde min ryg lige meget hvad, og hvis der var noget hun var utilfreds med, at så ville hun ligesom sige det til mig. Jeg gik bare ligesom rundt og troede at alt var fryd og gammen. Jeg havde bare overhovedet ikke forestillet mig at hun skrev med fyre hun har mødt i byen, når vi er kærester. ”

Det, der fylder

At være udsat for utroskab føles ofte som det største svigt og bedrag man kan opleve i sit liv. Den forestilling man har bygget op omkring sit parforhold og sin relation til sin partner, er blevet totalt undergravet.

Nogle gange er det også den, ens partner har været en utro med, der fylder. At et andet menneske kan tillade sig at ødelægge noget så helligt som andres parforhold med sin gerning. Nogle gange er den ens partner har været utro med, en person meget tæt på jer, og nogle gange en der er meget fremmed. Nogengange ved denne person slet ikke at de er en del af utroskab, for der kan også være løgne den vej. Men der findes også mennesker i denne verden, vi kalder for partnernappere. De får et kick af, netop at kunne score en der allerede er i et parforhold. Sådan en type vil ikke interessere sig for dig i længden, og udnytter din sårbarhed og åbenhed.

At være til grin

Mange af mine klienter, der har været udsat for utroskab, fortæller også om oplevelsen af at være til grin. At være den, der ikke opdagede noget som helst. At være den, der naivt troede på løgne, eller at være den sidste, der vidste besked. At føle sig til grin er en bitter følelse.

Klient:” Det værste var at jeg følte at alle bare vidste hvad der foregik. At hun sikkert har talt med alle sine veninder og kollegaer om det. Og jeg måtte selv finde ud af det, og da jeg fandt ud af det benægtede hun det også. Og det endda, selvom det var en af hendes gode venner som valgte at fortælle det til mig. ”

Et mindre selvværd

Mange oplever også et stort slag i selvfølelsen. Det er normalt at man peger fingeren ind mod sig selv, og stiller spørgsmålstegn ved, om man selv kunne have gjort noget anderledes. Men ofte kan man også opleve en følelse af ikke at være attraktiv som menneske, eller måske føle man slet ikke har nogen som helst værdi som menneske længere. Det kan faktisk give god mening at selvværdet får et dyk. For hvis man altid har følt sig særlig værdifuld i netop sin elskedes øjne, er det måske netop det, man kan miste med utroskaben. Det, at opleve sin egen værdi. Det er normalt at man har tanker som: Var det min skyld ?,eller, er jeg blevet kedelig ?

Klient: ” Han har altid givet mig følelsen af at jeg nærmest var en gudinde. At han havde valgt lige præcis mig, for det var mig han ikke kunne leve uden. Nu føler jeg bare jeg ikke er en fis værd, og jeg kan ikke holde op med at tænke på, hvordan hende den anden ser ud. Jeg tænker hele tiden på hvad hun har jeg ikke har, og hvad hun kan jeg ikke kan. ”

Kan man tilgive utroskab ?

Vreden

Nogle bliver virkeligt vrede på deres partner. Så vrede, at det er det eneste de kan mærke. Der kan også være en stor hævntørst, og den kan se ud på mange måder. Det kan være noget med at fortælle alle omkring parret, hvilket udyr den anden har været og i virkeligheden er. Det kan også være hævn utroskab, hvor man måske kontakter en gammel flamme, går på tinder og finder nye bekendtskaber, eller andet der kan såre den utro retur. Men formålet er oftest at den anden skal forstå og imødekomme den sårbarhed, der gemmer sig dybt inde bag al vreden og hævntørsten. Jeg har ikke oplevet nogen, der egentligt har lyst til hævn utroskab når vi får talt ind i det.

Har du oplevet utroskab?

Ligegyldigt hvad der smerter dig og hvad du kæmper med af følelser, har du retten til at føle som du føler midt i sådan en svær livs krise, som utroskab kan være. Har du været udsat for utroskab, er det et svigt. Og det er aldrig din skyld, at din partner har været dig utro. Det er et valgt den anden person har taget. Men selvfølgeligt har du et medansvar for hvordan jeres forhold var op til svigtet, og hvordan det videre skal være. Men selve utroskaben, har du ikke været med til at vælge.

Et såret hjerte

Det er et svigt, der har sat et stort åbent sår i dit hjerte. Såret fortæller dig hvor vigtig jeres forhold har været for dig, og hvor stor en kærlighed der er i dig. Det taget tid, omsorg og ærligt arbejde at hele dig op igen. Men det kan lades sig gøre. Og selvom du altid godt vil have været foruden denne oplevelse, kan du, når du er kommet godt igennem, også være glad for hvor det bragte dig hen. Både sammen med, eller uden din partner. For når vi går igennem kriser i livet, kan vi udvikle os til, bevidst at prioritere og værdsætte det der er vigtigt i vores liv, og vi kan få lært hvordan vi skal håndtere det der førte til utroskab, på en mere konstruktiv måde.  Vi lærer også noget mere om hvor vores grænser er og hvor vi skal sætte dem fremover.

Klient:” Jeg tog et bevidst valg om at stole på ham igen. Det tog godt nok lang tid. Men jeg er virkeligt glad for at vi i dag er sammen. Og vi har det bedre end vi nogensinde har haft. Der er ingen af os der tager den andens kærlighed for givet mere. Vi er begge to rimeligt taknemmelige over at vi er kommet hertil. Nu, kan jeg godt se, at der var nogle ting jeg også har et ansvar i, som førte til utroskaben. Det var bare noget, jeg ikke var så god til at takle dengang. Men nu takler vi det sammen, Og han gør mig opmærksom på det, når jeg går tilbage i det gamle mønster. Så det har været en fælles rejse, hvor vi begge er blevet bedre for hinanden. ”

Hvorfor er man utro ?

Forstå din årsag til utroskab

Der findes mange årsager til hvorfor man er sin partner utro, og det hører til sjældenhederne at man er utro for at såre sin partner.

  • Der findes utroskab, som engangsknald i en ordentligt brandert, hvor man ikke rigtigt husker hvorfor man gjorde det næste dag.
  • Der findes utroskab, hvor den utro i rigtig lang tid, ikke har oplevet sig set i parforholdet.
  • Der findes utroskab, der handler om seksuelle præferencer, som parforholdet ikke kan imødegå.
  • Der findes utroskab forbundet med købesex.
  • Der findes utroskab, som handler om en længsel hos den utro, efter at blive bekræftet og berørt.
  • Der findes utroskab vi kalder mikro cheating. Den handler oftest om at man skriver med en anden online. (Du ved at det er mikro cheating, hvis din kæreste ikke må læse med.)
  • Der findes utroskab som handler om, at man som menneske er kommet i en eksistentiel krise.
  • Og der findes den utroskab, som i bund og grund handler om en adgangsbillet ud af forholdet.

Når man har været utro

Hvis man er sin partner utro, bør man kigge ind i, hvad der ligger til grund for at man har handlet som man har handlet. Hvis du forstår dig selv og de årsager der ligger bag netop din utroskab, er det også muligt for dig at arbejde dig videre hen til et liv, hvor utroskab ikke er noget der sker i dit liv igen.

Klient: ”Det var som en stormende forelskelse, og samtidigt havde jeg overhovedet ikke lyst til at miste min kone. Jeg var så forvirret, og på en eller anden måde gik jeg hele tiden og tænkte, at lige om lidt ved jeg nok hvad vej jeg skal gå. Men et eller andet sted sad jeg bare fast, og løgnen blev bare større og større. ”

I parterapi

Man bliver som den utro part, aldrig dømt som forbryderen i parterapi. Jeg har aldrig oplevet et menneske i parterapi, der ikke er virkeligt ked af sin situation, og ked af at have såret sin partner. Der er en årsag bag handlingerne, og det er den det hele handler om i parterapi. At tage et ansvar for sine handlinger, og at have omsorg både for sin partner og for sig selv.

Kan man tilgive utroskab ?

Finder vi tilliden igen ?

Tilgivelse er ikke det samme som at glemme. Tilgivelse er mere det samme som at lære noget om sig selv og sin partner. Og at kunne møde sin partner i dennes sorg over at have budt dig dette, og at kunne mærke sin partners oprigtighed i at ville kæmpe sammen med dig for jeres parforhold. Tilgivelse er en proces.

Den handler om at begge parter kan holde til en masse svære følelser, sammen. Det der skal til, er at den ene part kan sige til den anden:” Det gjorde så ondt, men jeg kan se at du ved det, og jeg begynder at slippe det lidt og tilgive lige så stille. ”

Herfra vokser tilliden igen, til både den anden og til sig selv.

Fremtiden

At gå i parterapi er at gå ind i et neutralt rum, hvor parterapeuten møder dig som den du er, ikke fordømmer dig, og hjælper dig til at vise din sårbarhed og dit hjertemod. Det første vi arbejder med, er at se grunddynamikkerne imellem jer, og at give plads til også at se på, og forstå de mønstre vi alle har med som en personlig bagage fra fortiden, der bliver trigget i parforholdet. Det er stærkt berørende og frisætter processer der kommer i spil. Og som I møder hinanden i, for at blive forstået, mødt og accepteret af din partner. Det skaber en forløsende virkning hos jer begge. I parterapi får man også trænet det, at blive på egen banehalvdel, når samtalerne er svære. Og træne den måde at få talt sammen på, der fremmer samhørighed og tilknytningen imellem jer.

Et parforhold uden utroskab igennem terapi

Overvejer du og din partner at gå i terapi sammen?

Læs mere om parterapi her 

Parterapi og aseksualitet

Klik her for mine kontaktoplysninger, eller ring til mig på 42 21 62 22

Psykoterapeut Anja de Thurah

book tid til parterapi online

FAQ: Utroskab og mistillid i parforholdet

Skal man vise sine beskeder og mails til sin ægtefælle efter utroskab ?

Spørgsmålet om at vise mails og beskeder til ens ægtefælle efter utroskab for at blive tilgivet er komplekst og afhænger af flere faktorer, herunder tillid, åbenhed og kommunikation i forholdet.

Nogle par vælger at være helt åbne og gennemsigtige efter utroskab, hvilket kan indebære at vise alle former for kommunikation for at genopbygge tilliden. Dette kan være en del af processen med at genoprette tilliden og sikre, at der ikke er skjulte hemmeligheder, der kan underminere forholdet igen.

Andre par finder måske andre måder at genopbygge tilliden på, uden at gå så langt som at vise alle mails og beskeder. Dette kan indebære ærlige samtaler, ændringer i adfærd og at arbejde på at genskabe tilliden på andre måder.

Det vigtigste er, at begge parter er enige om, hvad der er nødvendigt for at genopbygge tilliden og bevare forholdet. Åbenhed, ærlighed og gensidig respekt er afgørende for enhver proces med at helbrede efter utroskab.

Som psykoterapeut har jeg ikke en holdning til hvad der er rigtigt eller forkert, men støtter i stedet jer, til hvad der opleves rigtigt i jeres situation.

Skal man sige undskyld når man har været utro ?

Ja, at sige undskyld er en vigtig del af at tage ansvar for ens handlinger efter utroskab. At erkende, at man har såret sin partner og forårsaget smerte, er afgørende for at begynde helingsprocessen. At sige undskyld viser ægte anger og respekt over for ens partner.

Når man siger undskyld, er det vigtigt at være oprigtig og ærlig. Man bør erkende sin handling, udtrykke anger og vise forståelse for den skade, man har forårsaget. Det er også vigtigt at være villig til at lytte til ens partners reaktioner og følelser uden at forsvare eller undgå ansvar.

Samlet set kan at sige undskyld være det første skridt mod at genopbygge tillid og forholdet efter utroskab, men det er kun begyndelsen af en længere proces med ærlig kommunikation, tillidsopbygning og arbejde på at forstå årsagerne til utroskaben for at undgå gentagelse i fremtiden.

Hvor lang tid tager det at tilgive utroskab ?

Tiden det tager at tilgive utroskab varierer meget fra person til person og fra forhold til forhold. Det kan være en langvarig og kompleks proces, der involverer følelsesmæssig heling, tillidsopbygning og gensidig forståelse.

For nogle mennesker kan tilgivelse komme relativt hurtigt, især hvis der allerede er en stærk tillid og et godt kommunikationsgrundlag i forholdet. Andre kan have brug for måneder eller endda år for at komme over utroskaben og genopbygge tilliden.

Det er vigtigt at huske, at tilgivelse ikke betyder, at man nødvendigvis glemmer, hvad der skete, eller at man accepterer utroskaben som berettiget. Det handler mere om at frigive den negative byrde og finde en måde at gå videre på, enten sammen eller separat, alt afhængigt af det enkelte forhold.

Under alle omstændigheder kræver tilgivelse ærlig kommunikation, ægte anger fra den utro person, og en aktiv indsats for at reparere tilliden og forholdet fra begge parter. Det går hurtigere at bevæge sig igennem processen, når man får hjælp og støtte udefra af en erfaren parterapeut.

Kan jeg sikre mig at min kæreste holder op med at være utro, hvis vi går i parterapi ?

Parterapi er en nyttig ressource og støtte, for at arbejde gennem tillidsproblemer og kommunikationsudfordringer i et forhold, herunder efter utroskab. Gennem parterapi kan I begge lære at forstå hinandens følelser og behov bedre og arbejde på at genopbygge tilliden og forholdet.

Men det er vigtigt at forstå, at parterapi alene ikke kan garantere, at din ægtefælle ikke vil være dig utro igen. Parterapi er en proces, der kræver engagement og ærlighed fra begge parter, og dens succes afhænger af jeres vilje til at arbejde gennem udfordringerne i forholdet.

Parterapi kan hjælpe jer med at identificere og adressere de underliggende årsager til utroskab, styrke jeres kommunikationsevner og opbygge tillid. Men det er stadig op til jer begge at implementere de redskaber og strategier, I lærer i terapien, og at forpligte jer til at arbejde på forholdet uden for terapisessionerne.

Det er også vigtigt at huske, at tillid tager tid at genopbygge, og at det kan være en langvarig proces. Selvom parterapi kan være en nyttig ressource under denne proces, er der ingen hurtige løsninger eller garantier for succes. Det kræver vedvarende engagement, ærlighed og åbenhed fra begge parter for at skabe et sundt og tillidsfuldt forhold.

Kan parterapi hjælpe, hvis jeg vil gå fra min utro kæreste ?

Absolut, parterapi kan være den psykiske og mentale støtte du har brug for, når du overvejer at afslutte et forhold, især hvis der har været tillidsbrud som utroskab. Her er nogle måder, hvorpå parterapi kan hjælpe dig med at navigere gennem denne proces:
  1. Emotionel støtte: Parterapi kan give dig en sikker og støttende atmosfære, hvor du kan udforske dine følelser og tanker omkring forholdet og beslutningen om at gå videre.
  2. Klarhed og perspektiv: Parterapi kan hjælpe dig med at få klarhed over dine behov, ønsker og grænser i forholdet samt evaluere forholdets sundhed og levedygtighed.
  3. Beslutningsstøtte: Jeg kan hjælpe dig med at vurdere fordele og ulemper ved at blive i forholdet versus at afslutte det og guide dig i retning af den bedste beslutning for dig.
  4. Efterbehandling og heling: Jeg kan støtte dig i at bearbejde sorgen, smerten og forvirringen, der kan følge med et brud, og hjælpe dig med at komme igennem helingsprocessen.
  5. Afslutningsritualer: Hvis du vælger at afslutte forholdet, kan jeg hjælpe dig med at navigere gennem afslutningsritualer og finde closure/mening på en sund og konstruktiv måde.

Har du talt med din partner om hvad utroskab er for jer ?

Det er vigtigt at forventningsafstemme i et parforhold. Dine grænser, er ikke nødvendigvis din partners.
  • Flirt: Flirt er en naturlig del af menneskelige interaktioner, men når det sker uden for ens forhold, kan det være et tegn på manglende respekt for ens partner og grænser. Det er vigtigt at være opmærksom på, hvor meget man investerer i en flirt, og om det kan krydse grænsen til at være upassende eller skadeligt for ens forhold.
  • Grænser: Grænser varierer fra par til par, men det er vigtigt at have åbne og ærlige samtaler om, hvad der er acceptabelt inden for ens forhold. At være opmærksom på ens partners komfortniveau og respektere deres grænser er afgørende for et sundt forhold.
  • Sociale medier: At skrive med andre på sociale medier kan være harmløst, men det kan også udvikle sig til noget mere intimt eller følelsesmæssigt forpligtende. Det er vigtigt at være bevidst om, hvordan disse interaktioner påvirker ens forhold og at respektere ens partners følelser.
  • Kolleger: At være tæt med en kollega kan skabe et følelsesmæssigt bånd, der kan være forvirrende, især hvis det grænser op til eller overskrider det platoniske. Det er vigtigt at opretholde sunde grænser og kommunikere åbent med ens partner om ens relationer på arbejdspladsen.
  • Kommunikation med din ekskæreste: At skrive jævnligt med ens ekskæreste kan være problematisk, især hvis det skaber misforståelser eller følelsesmæssigt bånd, der kan true ens nuværende forhold. Det er vigtigt at være ærlig og åben over for ens partner om kommunikationen med ens ekskæreste og sikre, at det ikke truer ens forhold.
  • Deling af intimitet og fantasier: At dele ens intimitet eller seksuelle fantasier med andre kan skabe tillidsbrud, og følelsesmæssig afstand i ens forhold. Det er vigtigt at prioritere kommunikation og intimitet med ens partner for at opretholde et sundt og tillidsfuldt forhold.
  • Tanker om andre: At bruge meget tid på at tænke på eller tale om en anden end ens partner kan være et tegn på utilfredshed eller manglende engagement i ens nuværende forhold. Det er vigtigt at reflektere over årsagerne til disse tanker og finde sunde måder at adressere eventuelle problemer i ens forhold.
  • Generelt er ærlig kommunikation, respekt for ens partners grænser og engagement i ens forhold nøglen til at navigere gennem disse udfordrende situationer og opretholde et sundt og tillidsfuldt forhold.

YouTube video


Book tid online

Mød forfatteren Anja de Thurah

Anja de Thurah er en psykoterapeut og parterapeut, der tilbyder individuel terapi, parterapi og specialiserer sig i en række følelsesmæssige og relationelle problemer. Hun byder klienter fra alle baggrunde velkommen, inklusiv LGBTQIA+ personer, og sigter mod at hjælpe mennesker med at føre et bevidst, autentisk og nærværende liv.