42 21 62 22

Skriveterapi: Sådan kan lister og en dagbog hjælpe dig

skriveterapi

Skriv dig selv psykisk sund

Skriveterapi er en stærk metode til selvudvikling og følelsesmæssig heling. At skrivee sine tanker og følelser ned, kan virke som en enkel handling, men det kan skabe dyb refleksion og selvindsigt. Derfor vil jeg skabe fokus på to enkle skriveterapeutiske værktøjer – at lave lister og skrive dagbog – og hvordan teknikkerne kan hjælpe med at skabe orden i kaotiske tanker og følelser.

Skriveterapi og mental sundhed: Hvad siger forskningen?

Forskning viser, at skriveterapi kan reducere stress, forbedre humøret og endda styrke immunsystemet. En undersøgelse fra American Psychological Association (APA) fremhæver, hvordan regelmæssig skrivning om følelser og tanker kan hjælpe med at bearbejde traumer og forbedre psykisk velvære. Denne form for refleksiv skrivning hjælper hjernen med at organisere tanker og reducere følelsen af overvældelse (APA, 2020). Så det er i virkeligheden bare med at kaste sig ud i det, og prøve det af. Nogle kan lide at skrive lister, og nogle kan lide at skrive i dagbogen. Når du prøver det af, kan du udvikle på det, så det passer til netop dig.

Lister: Få struktur på kaos

Lister er et simpelt, men yderst effektivt værktøj til at skabe klarhed og overskuelighed. Når vi har mange tanker, følelser eller opgaver i hovedet, kan det føles overvældende. Ved at lave lister kan vi få styr på disse tanker og opgaver på en konkret måde. Lister hjælper med:

– At identificere og prioritere tanker og følelser
– At få et visuelt overblik over, hvad der fylder mest
– At opdage mønstre i dine tanker og handlinger

Eksempel på en skriveøvelse med lister:

– Lav en liste over dine største bekymringer lige nu.
– Lav derefter en liste over de ting, der giver dig glæde.
– Reflekter over, hvordan du kan balancere de to lister i din hverdag.

Dagbogsskrivning: At mærke efter gennem ord

Dagbogsskrivning er en af de mest udbredte former for skriveterapi. Ved at skrive dagbog får du mulighed for at tømme hovedet og bearbejde dagens begivenheder og dine følelser i et trygt rum. Det kan være en måde at finde ro, sætte ord på det usagte og forstå dine indre processer. Forskning viser, at dagbogsskrivning kan styrke både følelsesmæssig og fysisk heling, særligt efter følelsesmæssige traumer (Pennebaker, 2018).

Sådan kan dagbogsskrivning hjælpe dig:

– At bearbejde komplekse følelser og stress
– At opdage skjulte mønstre i dit følelsesliv
– At skabe en følelse af fremdrift og kontrol over livet

Skriveterapi som vej til selvkærlighed

At bruge skriveterapi – uanset om det er lister eller dagbog – er en form for selvkærlighed. Det giver dig tid til at mærke efter, sætte tempoet ned og lære dig selv bedre at kende. Regelmæssig skrivning kan hjælpe med at forbedre selvværdet, da du får muligheden for at udtrykke dine tanker og følelser uden dom.

Forslag til dagbogsreflektion:

– Hvilke tanker og følelser fylder mest i dag?
– Hvilke små sejre har du opnået i dag, som du kan være stolt af?
– Hvad har du brug for at give slip på?

 

Hvordan kommer du I gang med skriveterapi?

Hvis du er ny til skriveterapi, er her nogle enkle trin for at komme i gang:

1. Find et roligt sted, hvor du kan skrive uden afbrydelser.
2. Vælg et format – vil du lave en liste eller skrive i dagbogsform?
3. Skriv uden selvkritik – lad ordene flyde frit.
4. Reflekter over dine noter bagefter – hvad kan du lære af dine ord?

Skrivning som en vej til indre ro

Lister og dagbogsskrivning er to kraftfulde værktøjer inden for skriveterapi, som kan hjælpe dig med at navigere i dine tanker og følelser. Uanset om du bruger skrivning til at strukturere dit indre kaos eller til at bearbejde komplekse følelser, kan du opnå større klarhed og følelsesmæssig balance ved at give dine tanker plads på papiret.

Jeg holder engang imellem skrive gruppe terapier, hold øje på min hjemmeside.