Styrk dit queerplatoniske parforhold
Er du i et queerplatonisk parforhold, kan det være godt at få støtte, og snakke parforholdet igennem.
I mit arbejde som psykoterapeut møder jeg mange modige mennesker, der kæmper for at finde deres plads i verden. For mange transkønnede kan det være en særlig udfordring at opbygge et stærkt selvværd og stå fast i deres identitet. Når jeg arbejder med transkønnede klienter, handler det ofte om at hjælpe dem med at navigere i komplekse følelser og bearbejde oplevelser fra et samfund, der ikke altid har været lige accepterende.
I denne artikel vil jeg gerne introducere dig til hvordan May Lifschitz for mange transkønnede har samt kan være en stor inspiration. May Lifschitz har på mange måder været et fyrtårn af styrke og mod og har inspireret mange andre til at finde deres egen indre ro og selvtillid.
Transkønnede står ofte over for en verden, der ikke helt forstår eller anerkender deres identitet. Det kan føre til følelser af ensomhed, skam og tvivl, og det påvirker naturligvis ens selvværd. May Lifschitz har gennem sin egen rejse vist, at det er muligt at stå fast i sin identitet, selv når samfundet forsøger at sætte begrænsninger. Ved at læse om og lære fra Mays oplevelser kan du få indsigt i, hvordan det er muligt at omfavne sig selv og finde styrken til at stå op for sin egen værdi.
May Lifschitz har delt ud af sine erfaringer og har påpeget, hvordan vores samfunds strukturer og normer kan skabe barrierer for transkønnede. Det er vigtigt at tale om disse udfordringer, da de ofte ligger til grund for mange af de problemer, transkønnede kæmper med, både i forhold til selvværd og identitet. I mit arbejde som terapeut ser jeg, hvordan eksterne faktorer som afvisning, misforståelser og manglende støtte kan skabe en følelse af mindreværd hos mange transkønnede.
Mange transkønnede har oplevet grænseoverskridende situationer i samfundet, særligt i mødet med sundhedsvæsenet. Når man som transkønnet har været udsat for krænkelser af sin intimsfære og privatliv, kan det være ekstremt svært at genopbygge tilliden til sig selv og sin egen krop. May Lifschitz har været åben om disse oplevelser og har påpeget, hvor vigtigt det er at få bearbejdet de traumer, der kan følge med sådanne oplevelser.
I min praksis arbejder jeg ofte med traumer i forbindelse med køn og identitet. En stor del af helingsprocessen handler om at genfinde følelsen af kontrol og autonomi. Vi taler om, hvordan vi kan sætte grænser og lære at beskytte os selv i mødet med andre. Det kan være en lang og svær proces, men den er nødvendig for at opnå en indre ro og selvværd.
En vigtig del af at arbejde med selvværd er at udvikle en stærk følelse af selvmedfølelse. May Lifschitz har gang på gang understreget vigtigheden af at være venlig over for sig selv, også på de dage hvor alt føles svært. Som transkønnet kan der være mange udfordringer og svære øjeblikke. Måske kæmper du stadig med tvivl omkring din identitet, eller måske hænger tidligere negative oplevelser stadig fast. Det er her, selvmedfølelse bliver afgørende.
Når jeg arbejder med transkønnede klienter, opfordrer jeg dem til at udforske deres indre dialog. Hvordan taler du til dig selv, når du ser dig i spejlet? Kan du tillade dig selv at være sårbar, uden at dømme dig selv for det? Her kan May Lifschitz’ tilgang være en stor hjælp. Ved at øve dig i selvmedfølelse, lærer du at omfavne hele dig, også de dele der kan føles usikre eller svære.
Det er vigtigt at finde et fællesskab, hvor du føler dig set og forstået. May Lifschitz har ofte fremhævet værdien af at være omgivet af mennesker, der støtter og bekræfter din identitet. Dette kan være afgørende for din evne til at stå fast i, hvem du er. I min praksis taler vi ofte om vigtigheden af at opsøge netværk, der kan være et trygt rum for udveksling af erfaringer og støtte.
Hvis du har oplevet afvisning fra dit lokalsamfund eller familie, kan det være svært at tro på, at der findes støttende fællesskaber. Men de findes, og de kan være afgørende for din rejse mod et stærkere selvværd. Ved at finde de rette mennesker omkring dig, kan du skabe en sikker base, der hjælper dig til at navigere gennem svære tider.
Det er normalt at føle usikkerhed omkring sin identitet. Måske er du stadig i tvivl om, hvem du er, og hvordan du passer ind i verden. May Lifschitz har påpeget, at denne usikkerhed er en del af rejsen og ikke et tegn på svaghed. At omfavne denne del af sig selv kan være en stor lettelse. Det er okay ikke altid at have alle svarene. At være i processen og give sig selv plads til at udforske og vokse er en del af det at finde sin identitet.
Jeg finder May Lifschitz totalt inspirerende, men du kan have brug for at finde andre mennesker at hente inspiration fra. Så her har jeg listet en hel bunke andre fantastiske mennesker op.
1. Niviaq Korneliussen – Grønlandsk forfatter, der har skrevet om kønsidentitet og seksualitet i sin anmelderroste roman “HOMO sapienne.” Hendes arbejde udfordrer normerne og giver stemme til LGBTQ+-samfundet i Grønland og Danmark.
2. Rikke Juul Jensen – Aktivist og talsperson inden for transmiljøet i Danmark. Hun har bidraget til debatten om transrettigheder og har været med til at sætte fokus på transpersoners forhold i sundhedsvæsenet.
3. Danny K. Malkowski– Tidligere formand for LGBT+ Danmark og en stærk stemme i kampen for transrettigheder i Danmark. Malkowski har arbejdet for større inklusion og bedre forhold for transpersoner, både juridisk og socialt.
1. Laverne Cox (USA) – Skuespiller, aktivist, og den første åbne transkønnede person til at blive nomineret til en Emmy Award. Kendt fra tv-serien “Orange Is the New Black,” har hun været en vigtig fortaler for transrettigheder og bevidstgørelse i medierne.
2. Janet Mock (USA) – Forfatter, tv-producer, og aktivist. Hun er kendt for sine memoirs “Redefining Realness” og “Surpassing Certainty,” som har kastet lys på erfaringerne som sort transkvinde. Janet Mock har også arbejdet som producer og instruktør på tv-serien “Pose,” der udforsker ballroom-kulturen og LGBTQ+-miljøet i 1980’ernes New York.
3. Elliot Page (Canada) – Skuespiller og aktivist, kendt for sine roller i film som “Juno” og tv-serien “The Umbrella Academy.” Page sprang ud som trans i 2020 og har siden været en åben og ærlig fortaler for transrettigheder og mental sundhed.
4. Munroe Bergdorf (Storbritannien) – Model og aktivist, kendt for sit arbejde med at fremme transrettigheder og bekæmpe diskrimination. Hun har været talsperson for flere velgørende organisationer og har delt sine erfaringer som transkvinde gennem medierne.
5. Indya Moore (USA) – Model, skuespiller og aktivist, kendt for sin rolle som Angel Evangelista i tv-serien “Pose.” Moore har været en stærk fortaler for transrettigheder, raceretfærdighed, og beskyttelse af marginaliserede samfundsgrupper.
6. Geena Rocero (Filippinerne/USA)– Model og aktivist, der har talt åbent om sine oplevelser som transkvinde. Hun er grundlægger af “Gender Proud,” en organisation, der arbejder for transpersoners rettigheder og juridisk anerkendelse på globalt plan.
7. Jameela Jamil (Storbritannien) – Selvom Jamil ikke selv er transkønnet, er hun en vigtig allieret og en ivrig forkæmper for transpersoners rettigheder. Hun bruger sin platform til at støtte transpersoner og skabe opmærksomhed omkring LGBTQ+-samfundets udfordringer.
8. Alok Vaid-Menon (USA)– Kønnonform kunstner, forfatter og aktivist. Alok udfordrer binære kønsnormer og taler for inklusion af kønsdiversitet. Ved hjælp af poesi, performance og sociale medier sætter de fokus på køn, identitet og kropspositivitet.
Der er flere transkønnede filminstruktører, som har bidraget markant til filmindustrien og skabt værker, der afspejler deres erfaringer og perspektiver. Her er nogle af de mest kendte transkønnede instruktører:
1. Lilly og Lana Wachowski (USA)
– Kendte værker: Wachowski-søstrene står bag ikoniske film som The Matrix trilogien, Cloud Atlas og Sense8 (en Netflix-serie).
– Om: Begge søstre sprang ud som transpersoner i løbet af deres karriere (Lana i 2012 og Lilly i 2016). Deres film og serier kredser ofte om temaer som identitet, transformation og frihed. The Matrix er især blevet fortolket som en allegori for kønsdysfori og den transkønnede oplevelse.
2. Silas Howard (USA)
– Kendte værker: Howard har instrueret afsnit af tv-serier som Transparent, Pose, og This Is Us. Han instruerede også filmen By Hook or by Crook.
– Om: Silas Howard er en af de første transmaskuline instruktører i Hollywood og har arbejdet for at skabe mere autentiske og nuancerede fortællinger om transpersoners liv.
3. Yance Ford (USA)
– Kendte værker: Dokumentaren Strong Island, som blev nomineret til en Oscar i 2018.
– Om: Yance Ford er en filminstruktør, der med Strong Island skabte en dybt personlig fortælling om race, vold og familie. Hans arbejde har sat fokus på intersectionalitet inden for både race og kønsidentitet.
4. Rhys Ernst (USA)
– Kendte værker: Adam (2019), samt arbejde på tv-serien Transparent.
– Om: Rhys Ernst har både arbejdet som instruktør og producent. Han har fokuseret på at skabe komplekse og ærlige fortællinger om transpersoners liv. Hans film Adam tager fat i emner som kønsidentitet og seksualitet fra et unikt perspektiv.
5. Tourmaline (USA)
– Kendte værker: Happy Birthday, Marsha! og Salacia.
– Om: Tourmaline er en transkønnet instruktør og aktivist, der ofte skildrer sorte transpersoners liv i sine kortfilm. Hendes arbejde udforsker transhistorie og de marginaliserede gruppers liv og udfordringer.
Anja de Thurah er en emotions-fokuseret psykoterapeut og parterapeut , som tilbyder individuel terapi, og parterapi til sine klienter. Hun specialist sig i en række følelsesmæssige og relationelle problemstillinger. Hun byder klienter fra alle baggrunde og kulturer velkommen, inklusiv LGBTQIA+, og sigter mod at hjælpe mennesker med at føre et bevidst, autentisk og nærværende liv.