42 21 62 22

Få hjælp til stress – professionel støtte til at finde ro og overskud

Få hjælp til at få ro på systemet igen

stresshåndtering

Stress har mange ansigter

Symptomer på stress er individuelle.

Nogle skjuler deres symptomer, andre er mere tydelige og vores måde at reagere på er forskellige. Ligesom vi heller ikke nødvendigvis bliver presset af det samme. Derfor er det vigtigt at stresshåndtering er individuel, og tilpasset dig.

Typiske symptomer på stress kan være:

  • ineffektiv og glemsom
  • indesluttet eller opfarende
  • grådlabil og tristhed
  • søvnproblemer
  • manglende overblik og flere fejl
  • muskelspændinger og hyppige forkølelser
  • manglende appetit eller manglende sexlyst
  • hjertebanken og svedeture
  • flere sygedage
  • generel ændret adfærd

Når stress bliver skadeligt

Stress er individuelt og kan ramme os alle. Det kan skyldes private forhold og det kan være arbejdsmæssigt. Det kan også være en kombination af begge dele. Ofte oplever jeg klienter, som har været en del pressede over arbejdsforhold, og hvis der så også sker noget som påvirker privatlivets ro, forstærkes niveauet. Når det ikke opdages i tide, kan det få alvorlige konsekvenser for den enkelte, og det kan koste en virksomheden dyrt. Som enkeltperson kan det være svært at gøre noget ved det i tide, fordi vi netop er ramt. Og det er ikke kun den enkeltes ansvar alene. Både virksomheden, ledere og medarbejdere har et ansvar.

Vi skal lære at trække stikket

De fleste oplever det som et nederlag at blive ramt af stress. Rigtigt mange mennesker er opdraget til at oversamarbejde eller at sætte for høje mål. Vi ved godt at det ikke er godt for os, og vi skal sørge for at trække stikket ud og geare ned indimellem.
Men hvis vi ikke har lært at trække stikket ud eller sige fra og geare ned, er vi særligt udsat for at blive ramt.

Hvad sker der i kroppen?

Kortvarig stress er helt almindeligt, når vi står over for større udfordringer på eksempelvis jobbet eller ved sport. Denne tilstand medfører en række fysiske, psykiske og adfærdsmæssige reaktioner, som skærper evnen til at yde. Kortvarig stress er ikke farligt.

Når kroppen derimod hele tiden er i alarmberedskab er vi nød til at handle på det, inden det gør os syge. Som almindeligt menneske udsættes vi hver dag for mange pressende faktorer. Og vi skal hele tiden forholde os til noget. Der frigives hormonerne adrenalin og kortisol i kroppen, som gør, at vi kan yde noget ekstra i en tilspidset situation, men psyken og kroppen kan ikke holde til at det bliver en permanent tilstand.

Der kan være mange årsager til at vi kronisk er stressede, for det handler ikke nødvendigvis om mængden af arbejdsopgaver eller tempo. Der er stor forskel på travlhed og at være presset inden i.

stress haandtering

Typiske faktorer der spiller ind

Typiske faktorer på arbejdspladsen:

  • Utydelig rollefordeling og dårligt samarbejde
  • Manglende anerkendelse
  • Fejlplacering i forhold til kompetencer
  • Dårlig ledelse
  • Dårligt arbejdsmiljø
  • Uklare forventninger og mål
  • For meget ansvar med for lidt indflydelse
  • Mobning
  • Mange forandringer
  • mistillid og konflikter

Typiske faktorer i privatlivet:

  • Problemer i parforholdet
  • Alvorlig sygdom i familien
  • Stress i familien
  • Arbejdsløshed
  • Økonomiske problemer
  • At føle sig forkert og anderledes
  • Mobning og/eller ensomhed
  • Utroskab
  • Misbrug eller psykisk sygdom
  • Barnløshed
stress haandtering 2

Få hjælp med individuel terapi

Få øje på det der gør at du bliver presset

Min tilgang hjælper dig med at synliggøre og tydeliggøre de negative og positive mønstre i din situation. Når du ser mønstrene, hjælper jeg dig til, at du kan begynde at bryde det negative, og bygge grundfundamentet for dit liv stærkere, så du ikke bliver sårbar overfor stress.

Vi arbejder med at finde dine personlige grænser, og sikre os  at du kan sætte dem i spil, både over for andre men også for dig selv, for at reducere risikoen for nye stressproblemer.

Vi arbejder også med hvordan du kan spille dine grænser op imod din arbejdsplads, så du kan trives der igen, hvis du udfordres i dit arbejde.

Den emotionsfokuserede tilgangs interventionsmodeller, har vist sig yderst effektive i transformationen af stress, svære følelser, posttraumatisk stress, og uhensigtsmæssige mønstre.

Emotions-fokuseret terapi er – som den første og eneste terapiform indenfor den humanistisk eksistentielle oplevelsesorienterede psykoterapeutiske tradition – anerkendt som evidensbaseret og derved unik i sin empirisk-baserede tilgang.

Med den emotions-fokuserede tilgang, er der således tale om en metode, der hviler på veldokumenterede og velbeskrevne forskningsresultater, som markerer sig stadigt stærkere i såvel USA og Canada som i Europa.

Læs også:

10 tips til din vinterblues

Stress test

Her er en simpel test, du kan bruge til at bekræfte eller afkræfte med dig selv, om du har behov for hjælp. Den omfatter forskellige spørgsmål og en score til slut, som kan give dig en indikation af, hvor stresset du er. Svarene vurderes typisk på en skala fra 0 til 4, hvor 0 angiver, at du aldrig oplever det, og 4 angiver, at du oplever det meget ofte. Når du tager testen, så tænk på de sidste 7 dage. Lad os komme i gang:

Test

Instruktioner:

– Vær ærlig, når du svarer på spørgsmålene.
– Vælg det svar, der bedst beskriver din oplevelse i de seneste uger.

 Spørgsmål:

1. Hvor ofte har du haft problemer med at falde i søvn på grund af bekymringer?
– 0: Aldrig
– 1: Sjældent
– 2: Nogle gange
– 3: Ofte
– 4: Meget ofte

2. Hvor ofte har du følt dig anspændt eller nervøs?
– 0: Aldrig
– 1: Sjældent
– 2: Nogle gange
– 3: Ofte
– 4: Meget ofte

3. Hvor ofte har du følt dig irritabel eller urolig?
– 0: Aldrig
– 1: Sjældent
– 2: Nogle gange
– 3: Ofte
– 4: Meget ofte

4. Hvor ofte har du haft svært ved at koncentrere dig?
– 0: Aldrig
– 1: Sjældent
– 2: Nogle gange
– 3: Ofte
– 4: Meget ofte

5. Hvor ofte har du haft fysiske symptomer såsom hovedpine eller mavepine?
– 0: Aldrig
– 1: Sjældent
– 2: Nogle gange
– 3: Ofte
– 4: Meget ofte

 Score:

– 0-7: Lav
– 8-14: Moderat
– 15-21: Høj
– 22-25: Ekstrem

Din samlede score vil give dig en ide om, hvor stresset du er i øjeblikket. Husk, dette er kun en indikation. Oplever du moderat stress, er det tid til at du kigger lidt på hvilke forandringer og tiltag du kan gøre. Oplever du høj eller ekstrem stress, vil jeg anbefale dig at opsøge din læge, samt booke en tid til konsultation hos mig.

psykoterapeut Anja de Thurah

Lidt om mig

Jeg er certificeret, og uddannet parterapeut, og psykoterapeut MPF. Jeg er godkendt og medlem af Dansk psykoterapeutforening, hvilket er et kvalitetsstempel for både flere års erfaring samt godkendt og valideret uddannelse.  Jeg følger naturligvis de gældende etiske regler fra Dansk Psykoterapeutforening.

Tænk på hvad du spiser

Visse fødevarer kan hjælpe med at reducere stress eller modvirke dets virkninger på kroppen. Her er nogle eksempler:

Fed fisk

Fisk som laks, makrel og sardiner er rige på omega-3 fedtsyrer, som har antiinflammatoriske egenskaber og kan hjælpe med at regulere stresshormoner.

Nødder og frø

Mandler, valnødder, chiafrø og hørfrø indeholder sunde fedtstoffer, magnesium og vitamin E, som kan hjælpe med at stabilisere humøret og reducere stress.

Grønne bladgrøntsager

Spinat, grønkål og collard greens er fyldt med vitaminer og mineraler, især magnesium, der kan hjælpe med at regulere stressniveauer.

Bær

Bær som blåbær, jordbær og hindbær er rige på antioxidanter, som kan hjælpe med at beskytte kroppen mod skader forårsaget af stress og inflammation.

Mørk chokolade

Mørk chokolade (med høj kakaoindhold) kan øge niveauet af serotonin og endorfiner i hjernen, hvilket kan forbedre humøret og reducere stress.

Avocado

Avocado indeholder sundt fedt, kalium og vitaminer, der kan hjælpe med at regulere blodtrykket og reducere stress.

Kamille

Kamille te har afslappende egenskaber og kan hjælpe med at reducere angst og fremme bedre søvn.

Fuldkornprodukter

Havregryn, brune ris og quinoa er kilder til komplekse kulhydrater, som kan hjælpe med at stabilisere blodsukkeret og dermed påvirke humøret positivt.

Græsk yoghurt

Denne yoghurt er rig på probiotika, som kan støtte en sund tarmflora og dermed bidrage til en bedre mental sundhed.

Grøntsager og frugter med høj vitamin C

C-vitamin, der findes i citrusfrugter, paprika og broccolini, kan hjælpe med at reducere niveauet af stresshormonet kortisol og forbedre den generelle velvære.

At inkludere disse fødevarer i din kost kan være en del af en samlet tilgang til stresshåndtering, der også inkluderer regelmæssig motion, tilstrækkelig søvn og mindfulness-praksis.