42 21 62 22

Når medarbejderen er ramt

når medarbejderen er ramt

Sådan håndterer du som arbejdsleder stress, sorg, angst eller depression

At stå over for en medarbejder, der er psykisk ramt af stress, sorg, angst eller depression, kan være en udfordrende situation for enhver arbejdsleder. Medarbejderens præstationer kan blive påvirket, og der kan opstå usikkerhed om, hvordan man bedst støtter dem gennem en svær tid. Denne artikel giver dig som leder konkrete råd baseret på forskning og psykoterapeutiske indsigter.

Anerkend problemet og skab en åben dialog

En af de vigtigste faktorer, når man står over for en medarbejder, der er psykisk ramt, er at anerkende problemet og skabe en åben og støttende dialog. Mange ledere kan opleve ubehag ved at tage fat i emnet, men forskning viser, at åbenhed og forståelse fra arbejdslederen kan mindske stigmatiseringen og øge medarbejderens villighed til at tale om deres problemer.

Ifølge en rapport fra World Health Organization (WHO) oplever op mod 264 millioner mennesker verden over depression, og 1 ud af 4 vil på et tidspunkt i deres liv opleve mentale helbredsproblemer. Det betyder, at det er langt mere almindeligt, end vi ofte tror, og derfor er det vigtigt at skabe et miljø, hvor medarbejderne føler sig trygge ved at tale om deres mentale sundhed.

 Gode råd

  • Lyt aktivt til medarbejderen og vær åben uden at dømme.
  • Spørg ind til, hvad medarbejderen har brug for, i stedet for at antage det.
  • Sørg for, at dialogen forbliver privat og respektfuld.

Reducer arbejdsbelastningen og giv fleksibilitet

Når en medarbejder er ramt af psykiske udfordringer, kan arbejdsbyrden ofte føles overvældende. Mange med stress, angst eller depression har svært ved at opretholde deres normale produktivitetsniveau. Det kan være nødvendigt at justere arbejdsopgaverne og prioritere, hvad der er vigtigst.

Undersøgelser fra Harvard Business Review viser, at medarbejdere med stress eller depression ofte præsterer bedre, hvis der bliver indført fleksibilitet i deres arbejdsrutiner. Det kan være hjemmearbejde, nedsat tid eller mere fleksible deadlines, som kan give medarbejderen det nødvendige rum til at komme sig.

Gode råd

  • Tilpas opgaver og forventninger til medarbejderens nuværende kapacitet, med struktur og aftaler.
  • Giv mulighed for fleksible arbejdstider eller hjemmearbejde.
  • Overvej at tage eksterne konsulenter ind til at støtte op om opgaver, hvis nødvendigt.

Sørg for støtte og opfordr til professionel hjælp

Som arbejdsleder er det vigtigt at erkende, at du ikke er uddannet terapeut eller psykolog. Mens du kan støtte medarbejderen i deres arbejdssituation, er det vigtigt, at du også opfordrer til professionel hjælp fra psykologer, psykoterapeuter eller læger.

Ifølge Dansk Psykolog Forening og Psykoterapeut foreningen kan psykisk helbred forbedres betydeligt gennem samtaleterapi, hvor medarbejderen får redskaber til at håndtere deres mentale helbredsudfordringer. En vigtig del af din rolle som leder er at informere medarbejderen om de muligheder, der findes for at få hjælp, og støtte dem i at opsøge disse.

Gode råd

  • Opfordr medarbejderen til at søge professionel hjælp uden at presse.
  •  Informér om de muligheder, der findes i virksomhedens sundhedspolitik.
  • Vær opmærksom på medarbejderens ret til sygemelding, hvis deres tilstand forværres.

Forebyg fremtidige problemer med en støttende arbejdskultur

Selvom det er vigtigt at reagere korrekt, når en medarbejder rammes af psykisk sygdom, er forebyggelse den bedste løsning på lang sigt. En støttende og mental sund arbejdskultur kan reducere antallet af medarbejdere, der rammes af stress og andre psykiske lidelser.

Forskning fra National Institute for Occupational Safety and Health viser, at arbejdspladser, der fremmer en balance mellem arbejdsliv og privatliv, har færre sygemeldinger og lavere stressniveauer blandt medarbejderne. Som leder kan du implementere strategier, der fremmer trivsel, såsom fleksible arbejdstider, mental sundhedstræning og stressforebyggende programmer.

Gode råd

  • Skab en arbejdskultur, der fremmer balance mellem arbejde og privatliv.
  •  Tilbyd mental sundhedstræning for både ledere og medarbejdere.
  • Sæt fokus på at skabe et arbejdsmiljø, der anerkender og understøtter mental sundhed.

Hvordan jeg som psykoterapeut kan støtte din medarbejderen

Som psykoterapeut kan jeg bidrage til, at medarbejderen får bearbejdet de underliggende årsager til deres psykiske udfordringer, og jeg kan give dem redskaber til at håndtere stress, angst eller depression på en sund måde. Dette sker i tæt samarbejde med både medarbejderen og arbejdslederen, hvor vi sammen udarbejder en plan for, hvordan medarbejderen gradvist kan vende tilbage til arbejdet.

Ved at fokusere på terapeutisk behandling, såsom samtaleterapi, mindfulness eller kognitiv adfærdsterapi, kan medarbejderen genfinde sin mentale balance og opnå en bedre trivsel på både kort og lang sigt.

Samarbejde med arbejdslederen

I samråd med arbejdslederen kan vi sørge for, at medarbejderen får den nødvendige støtte både på arbejdet og i deres private liv. En god dialog mellem alle parter er afgørende for at sikre, at medarbejderen får de bedste betingelser for at komme sig og vende stærkere tilbage til arbejdet.

I sidste ende handler det om at møde medarbejderen der, hvor de er, og tilbyde den rette kombination af støtte, fleksibilitet og professionel hjælp for at sikre deres trivsel.

Mød forfatteren Anja de Thurah

Anja de Thurah er en emotions-fokuseret psykoterapeut og parterapeut , som tilbyder individuel terapi, og parterapi til sine klienter. Hun specialist sig i en række følelsesmæssige og relationelle problemstillinger. Hun byder klienter fra alle baggrunde og kulturer velkommen, inklusiv LGBTQIA+, og sigter mod at hjælpe mennesker med at føre et bevidst, autentisk og nærværende liv.

psykoterapeut anja de thurah