Parterapi og aseksualitet
Tal med din partner om din aseksualitet
I parterapi har jeg lært, hvor vigtigt det er når man er aseksuel, at kende sin seksualitet godt og kunne udtrykke den. Det er selvfølgeligt vigtigt med alle seksuelle orienteringer, men i forhold til aseksualitet, er der stadig meget tabu og manglende forståelse i omverdenen. Det er derfor for mig, ekstra vigtigt, at passe på mine aseksuelle klienter, og hjælpe dem til at kunne udtrykke sig samt lære sig selv godt at kende.
Jeg benytter emotions fokuseret terapi, og hjælper jer til at mærke samt bedre at kunne udtrykke jeres følelser og behov. Det hjælper kommunikationen og styrker jeres bånd positivt.
Mere om det at være aseksuel
Hvordan ved man, at man er aseksuel?
At opdage, at man er aseksuel, kan være en personlig rejse, der ofte kræver tid og refleksion. Aseksualitet beskriver en seksuel orientering, hvor en person oplever lidt eller ingen seksuel tiltrækning. For nogle er det noget, de altid har vidst, mens andre måske først opdager det senere i livet. Hvis du bemærker, at du ikke føler seksuel tiltrækning på samme måde som dine venner eller partnere, eller hvis du aldrig har følt et behov for seksuel intimitet, kan det være tegn på, at du er aseksuel. Aseksualitet er et spektrum, og det er vigtigt at huske, at det kan variere fra person til person. Nogle kan opleve en vis seksuel tiltrækning i sjældne tilfælde, mens andre slet ikke gør det.
At erkende sin aseksualitet kan også kræve en dybere forståelse af dine egne følelser og ønsker. Hvis du føler, at seksuel aktivitet ikke er vigtigt for dig, eller at du føler ubehag eller ligegyldighed omkring tanken om seksuelle forhold, kan det være værd at overveje, om aseksualitet er en del af din identitet.
Samtaler med din partner om aseksualitet
Hvis du er i et forhold og har opdaget, at du er aseksuel, er det vigtigt at have en åben og ærlig samtale med din partner. Seksualitet er ofte et centralt aspekt i parforholdet, og det kan være udfordrende for begge parter, hvis der er forskellige forventninger til det seksuelle samliv. Når du tager emnet op med din partner, kan det være hjælpsomt at dele dine tanker og følelser omkring din egen seksualitet, og hvordan du oplever det at være aseksuel. Vær tydelig omkring, hvad aseksualitet betyder for dig, og hvad dine ønsker og grænser er i forhold til seksuel intimitet.
Samtalen bør også indeholde en diskussion om, hvordan I kan opretholde intimitet og nærhed i forholdet, selvom seksuel aktivitet ikke spiller en stor rolle for dig. For mange aseksuelle personer er følelsesmæssig intimitet og fysisk berøring (uden seksuelle intentioner) stadig meget vigtigt. Derfor kan det være en god idé at tale om andre former for nærhed, som både du og din partner finder tilfredsstillende.
At udforske sin seksualitet som aseksuel
Selvom man er aseksuel, betyder det ikke nødvendigvis, at man ikke har behov for at udforske sin seksualitet. For mange aseksuelle personer kan det, at lære mere om deres egen krop og ønsker være en vigtig del af deres personlige udvikling. Hvis du er usikker på, hvad der føles rigtigt for dig, kan det være nyttigt at udforske forskellige former for intimitet i trygge rammer. Det kan være alt fra at lære mere om din egen krop til at prøve forskellige grader af fysisk nærhed uden seksuel forventning.
At tale med andre aseksuelle personer eller søge ressourcer online kan også være en god måde at få indsigt i, hvordan andre i samme situation har oplevet deres rejse. Det kan også hjælpe dig med at finde fællesskaber, hvor du kan føle dig forstået og ikke alene med dine følelser.
At sætte grænser som aseksuel
At sætte grænser er en vigtig del af ethvert forhold, men det kan være særligt afgørende for aseksuelle personer. Grænser handler om at sikre, at du føler dig tryg og respekteret i dine relationer. Når du sætter grænser, er det vigtigt at kommunikere klart og ærligt omkring, hvad du er komfortabel med, og hvad du ikke er. For eksempel kan du gøre det klart, at selvom du måske nyder fysisk nærhed som kram og kys, har du ikke lyst til at gå længere i retning af seksuel intimitet.
Det kan være en udfordring for nogle partnere at forstå disse grænser, især hvis de selv har en stærkere seksuel lyst. Derfor er det vigtigt at sikre, at grænserne bliver respekteret og at kommunikationen forbliver åben. Nogle par oplever desværre gaslighting, når grænserne ikke kan mærkes. En del af at sætte grænser er også at være åben for, hvordan disse grænser kan forhandles eller justeres over tid, hvis det er nødvendigt, men kun hvis det sker på dine præmisser og uden pres.
Du er lige som du skal være
At være aseksuel er en valid og naturlig del af den menneskelige seksualitet. For mange kan det være en befrielse at opdage deres aseksualitet, da det kan give svar på spørgsmål, de har stillet sig selv i mange år. Det vigtigste er at være i stand til at kommunikere åbent med din partner, udforske din egen seksualitet på en måde, der føles tryg, og at sætte klare grænser, der sikrer din velvære. Aseksualitet er ligeså mangfoldigt som andre seksuelle orienteringer, og der er intet “rigtigt” eller “forkert” ved den måde, du oplever din seksualitet på.