42 21 62 22

Det der med svigermødre

Det der med svigermødre

Vi kender alle sammen den der med, at de bedste svigermødre er dem der bor langt langt væk! Svigermødre blander sig i alt, og ikke nødvendigvis på den gode måde. Svigermødre syntes aldrig man opdrager sine børn helt godt nok.

Der findes svigermødre derude, som er superskønne, og som beriger dit liv og din familie. MEN, der er også svigermødre som ikke mener, at man kan lave maden helt lige så godt som de kan. Eller ikke kan forstå alle de krav man stiller til deres sønner, og er meget fortørnede og bærer nag hvis man hvert andet år vælger at holde juleferien uden dem. De laver drama, og husker dig på dine fejl, igen og igen. Der findes svigermødre der kører en pegefinger hen over reolen, for at tjekke om der nu også er en vis rengørings standart i deres søns hjem. Og de retter på deres søns hår, niver ham i kinden og tager hans temperatur med deres kølige håndflader, mens man står i baggrunden og ryster på hovedet.

Blandemaskiner

Kan det være sådan at når svigermødre først sætter deres blandemaskine i gang, og ytrer deres holdninger og meninger om vores liv og beslutninger, så misforstår vi deres intentioner. Og vi tager det som negativ kritik på vores person og giver dem retur af samme skuffe? Kan det tænkes, at vi sætter en negativ spiral i gang, hvor en boksekamp på uendeligt mange omgange går i gang, hvor først kampen er slut når en af os går i gulvet?

Hvad skal der til

Hvad skal der til for at vi kan blive enige med vores svigermødre om at vi er uenige, men respektere hinanden alligevel? Er det muligt at lave en aftale med en svigermor, hvor man frabeder sig svigermors meninger og holdninger, undtagen når man selv spørger om Svigermors ekspertise og erfaring?

4 forslag til forandring

Her er 4 forslag til grænsesætninger for din svigermor, som samtidigt fortæller hende om hendes værd.

1

Prøv for eksempel at sige noget ala  ”Hej svigermor, du skal ikke blande dig i hvordan vi opdrager Anton og hvad tid han skal i seng om aftenen, men vil du ikke nok tage dine småkager med den hemmelige familieopskrift med næste gang du kommer, for ingen kan jo bage småkager som du og det vil vi ikke undvære.”

2

Prøv for eksempel at sige noget ala “Hej svigermor, du er ikke velkommen til at kigge ind uanmeldt på mandag og kritisere hvor rodet der er i vores hjem. Men vil du ikke nok komme inviteret på torsdag i stedet og være med til at hente Anton i børnehaven hvor der er bedsteforældredag, for så kan Anton vise frem, at han har den sødeste bedsteforælder i verden.”

3

Prøv for eksempel at sige noget ala ”Hej svigermor, du skal ikke blande dig i hvilken type bryllup vi har lyst til at holde, for det er vores specielle dag, men vil du ikke nok være med til at lave invitationerne, for det ved vi at du er rigtig god til.”

4

Prøv for eksempel at sige noget ala “Hej svigermor, du skal ikke (indsæt selv), men hvor ville det være skønt hvis du i stedet (indsæt selv), for vi holder så meget af dig.”

Grænser og anerkendelse

Jeg ved at det kan lades sig gøre at sætte grænser for en svigermor SAMTIDIGT med at man kan værdsætte hende, og lære noget af de fantastiske kvinder, vi kalder svigermødre. Jeg ved det. jeg har selv prøvet det et par gange.

Har du det også svært i relationen til din svigermor, er du velkommen i terapi hos mig. Jeg kan hjælpe dig til både at forstå din svigermor på en ny måde, og at du bedre kan sætte grænser for hende på en anerkendende måde.

Og du kan læse mere om psykoterapi her 

Anja de Thurah på facebook

Mød forfatteren Anja de Thurah

Anja de Thurah er en psykoterapeut og parterapeut, der tilbyder individuel terapi, parterapi og specialiserer sig i en række følelsesmæssige og relationelle problemer. Hun byder klienter fra alle baggrunde velkommen, inklusiv LGBTQIA+ personer, og sigter mod at hjælpe mennesker med at føre et bevidst, autentisk og nærværende liv.

psykoterapeut anja de thurah