42 21 62 22

Elastikker af sorg.

Denne weekend er jeg på sorginternat i Hillerød med EFT-instituttet og vi arbejder terapeutisk med emnet.
Jeg ser sorg som en elastik der sætter sig om vores hjerter og vores liv i perioder. Vi har ikke mange bevidste valg i forhold til sorg. Sorg fortæller os at vi er sunde mennesker, fulde af følelser og at vi har mistet noget af stor betydning i vores liv.
Da jeg var 18 år gammel arbejdede jeg som pædagogmedhjælper i en børnehave. En fastelavns mandag kom en lille træt cowboy med blå læber op på skødet af en af pædagogerne, og hans far kom hurtigt og hentede ham. Nogle timer senere døde drengen inde på hospitalet. Han havde hjertefejl og hjertet ville ikke mere. Han blev 5 år gammel. Jeg husker hvordan jeg talte om døden med de andre børn i puderummet, og hvordan vi tegnede tegninger og gik på kirkegården for at sige farvel. Børnene i børnehaven gik ud og ind af sorg på en super sund måde. De græd på skødet af en voksen, for derefter at lege sørøvere på legepladsen, for igen at sørge lidt sammen i puderummet senere. De havde mistet en kammerat og de kunne på en sund måde lade elastikken spænde og løsne sig, så de ku være med det. En lille pige mistede i samme omgang sin mor til cancer efter kort tids sygdom. Hun legede også på legepladsen, og grinede med hele hjertet ned ad ruchebanen, for i næste øjeblik at kigge op på skyerne og fortælle at hun kunne se sin mors ansigt oppe i dem. Alle børnene kunne igennem sorgen finde håbet og troen på at smerten i sorgen går over, alle var de dog forskellige i hvornår de slap den, og i hvilket omfang den fyldte imens den var der.
Disse her fantastiske unger har været en stor inspiration for mig videre igennem livet.

death and the maiden

Skønne omgivelser med plads til ro og fordybelse

Nu sidder jeg så her i de skønneste omgivelser i Hillerød og kigger på en tegning jeg tegnede i går. Opgaven var, at tegne sin egen sorg i en livslinie. Mange mennesker har modstand på, når det kommer til det der med at tegne og male, og det handler vist mest om det her med at præstere og udtrykke sig igennem farve og tegning, mere end processen i sig selv. Vi er alle betagede over hvordan kunstnere kan udtrykke sig den vej, men vi ser ikke vi selv kan. Jeg er heldigvis kommet mig over den blokering, og lader nu tegning være tegning. Den skal ikke udstilles eller bedømmes af nogen. Den er kun til mig selv at se på bagefter.

Livslinje

Jeg valgte at tegne min livslinje med sorg som en spiral, fordi jeg har opdaget noget med mig selv i denne proces. Jeg har opdaget hvordan livet, for mig, er dynamisk og hvordan jeg både får mere erfaring med sorg og smerte, men også hvordan jeg bliver ved med at være som barnet, med mit håb og min tro på at smerten udfolder sig og bliver til noget andet og bedre med tiden.
Igennem livet har  jeg formået, både da jeg mistede tætte familiemedlemmer samt i min skilsmisse, også at gøre plads til humor og store grin. Jeg husker hvordan jeg på det ene tidspunkt kunne mærke smerten og sorgen stramme og hvordan jeg tog den alvorligt og gav den opmærksomhed, for i næste nu at mærke elastikken slippe lidt og tillade mig at komme med jokes, sjove historier og fjollede minder om dem og det jeg har mistet.
Hvordan jeg i det ene øjeblik havde brug for at være alene på sofaen, for i næste nu at hoppe i havnebassinet med vennerne. Hvordan elastikken gør at vi dosserer sorgen så vi kan tåle den og rumme den i et tempo og en størrelse hvor vi kan følge med.

Vi er forskellige

Alle er ikke ens med sorg. Vi kan godt alle lande i et tungt hul hvor sorgen føles altoverskyggende, men hvis vi kan og tør række ud, kan vi måske finde lidt åndehuller. Vi har alle brug for at trække vejret. Vi skal nok få været med sorgen og smerten igen når tid er. Men vi må ikke blive opslugt af den og vi må ej heller lades som om den ikke eksisterer. Vi skulle gerne kunne finde elastikken frem, og lade den sidde om hjerte som en elastisk elastik der med tiden mørner og slipper os igen.

Psykoterapeut og parterapeut

Hvis du har lyst til at arbejde med din sorg i individuel terapi hos mig er du hjertens velkommen. Jeg har også par i parterapi. Du kan finde mig på facebook ved at følge dette link.

sorg
Sorg

Mød forfatteren Anja de Thurah

Anja de Thurah er en psykoterapeut og parterapeut, der tilbyder individuel terapi, parterapi og specialiserer sig i en række følelsesmæssige og relationelle problemer. Hun byder klienter fra alle baggrunde velkommen, inklusiv LGBTQIA+ personer, og sigter mod at hjælpe mennesker med at føre et bevidst, autentisk og nærværende liv.

psykoterapeut anja de thurah