42 21 62 22

Hvad Dannebrog kan

Denne morgen diskuterer rigtigt mange af mine venner på sociale medier, om det danske flag kan stå i folketingssalen bag talerstolen eller ej. Jeg må indrømme at jeg har svært ved at forstå snakken. Det, som jeg læser mellem linjerne er, at vi er et splittet folk i disse dage. Et folk, der ikke vil stå under samme flag. Et folk, der er bragende uenige, og som er opslugt af en politisk håbløshed.

Historien om Dannebrog

Vi har alle hørt historien om Dannebrog i skolen. Det er verdens ældste nationalflag, og faldt efter sigende ned fra himlen i 1219.

I 1848-50 var der krig og samtidigt afskaffede vi enevælden. Dannebrog gik der fra at være et nationalt flag til at være borgerskabets flag. Vores flag. Borgernes. Julen, som vi kender den i dag, blev også skabt i disse år. Borgerskabets jul. Derfor hænger der Dannebro på juletræet.

Folkets flag

Det danske flag er folkets flag. Det er et stærkt symbol, som vi bringer med os i medgang og modgang. Det er en del af vores identitet -både personligt og som nation. Det er en del af vores kultur at flage på fødselsdage og mærkedage, for at minde os om at vi er en del af et fællesskab. Spørg et barn hvad et dansk flag betyder for dem.

Vi tager flaget med til fodboldkampe. Vi viser verden hvem vi er, og at vi står sammen som et folk, når vi har flaget med ude i verden til sportsbegivenheder.

Vores soldater har flaget på sig. Det er ikke blot et flag som bevidner hvilken side de kæmper for, men det er også et flag der minder dem om sammenhold, og minder dem om deres hjem. Der hvor de kommer fra. Der hvor fødselsdagsflaget fejrer dem.

Når det danske flag er hejst i villabyer, kolonihaveforeninger, foran kroer og kirker -så betyder det at der er nogen hjemme og at gæster er velkomne. Det fortæller om fællesskab og samhørighed.

Folkevilje

Det danske flag betyder folkevilje. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvad det danske flag mon betød for den enkelte under besættelsen. Hvor vigtigt det blev for os der.

Måske det, som er så svært i disse dage, i forhold til det danske flag er, at flaget netop symboliserer fællesånd, sammenhold og fælleskab. Men at det kniber med lige rettigheder i disse dage. At vi strammer skruen for dem der har det sværrest under samme fane, og at det føles håbløst og som om det ingen ende vil tage.

Og selvom jeg er uforstående over for landets politikere, og ikke kan finde en eneste, der står for samme holdninger og værdier som jeg selv, så vil jeg stadigvæk kæmpe for sammenhold og fællesskab! Jeg vil holde fanen højt til sidste mand. Jeg mener netop at det er nu, vi skal huske på vores danskhed og hvad vi har bygget vores land på. Det er det som Dannebrog kan -om noget!

Derfor er Dannebrog i folketingssalen vigtig for mig -også selvom jeg ikke har en snus til overs for de politikere der sidder der. Flaget SKAL være der -det er folketingsmedlemmerne der kan skiftes ud!

Læs flere artikler her

Se min facebook profil her

Mød forfatteren Anja de Thurah

Anja de Thurah er en emotions-fokuseret psykoterapeut og parterapeut , som tilbyder individuel terapi, og parterapi til sine klienter. Hun specialist sig i en række følelsesmæssige og relationelle problemstillinger. Hun byder klienter fra alle baggrunde og kulturer velkommen, inklusiv LGBTQIA+, og sigter mod at hjælpe mennesker med at føre et bevidst, autentisk og nærværende liv.

psykoterapeut anja de thurah