42 21 62 22

7 gode råd til dig der har en kæreste med angst

7 gode råd til dig der har en kæreste med angst

Har din kæreste angst ?

Når man har angst kæmper man med symptomer, som kan være invaliderende og overvældende for den person der har det sådan. Angst har en række meget forskellige udtryksformer, og der er ikke en one size fits all, når det kommer til angst. For rigtigt mange, er det en meget kropslig udfordring forbundet med et voldsomt ubehag, og den der har angst har rigtigt mange tanker omkring hvorfor de har det sådan, om de nogensinde kan opleve sig fri af det igen, og det rammer deres selvværd enormt meget. Når man ikke selv forstår hvorfor man har det sådan, og man heller ikke ved hvad der lige skal til for at angsten dæmper sig, er det også svært at fortælle sin kæreste hvad man har brug for.

Det kan være svært at være kæreste

Det kan være svært som kæreste til en der oplever angst, at forstå at sætninger som ro på, rolig nu, prøv at slappe af, prøv at tage dig lidt sammen, husk du er stærk, ikke hjælper en pind. Og det kan være frygteligt svært at gætte hvordan du kan hjælpe, og nogengange også at vide at lige nu har din kæreste det svært, for det er ikke altid lige til at se eller gennemskue bare ved at se på personen. Når man siger ord som ro på, rolig nu og prøv at slappe lidt af eller prøv at tage dig sammen, får man ofte et negativt resultat som følge. Den der oplever angsten hører det som om de kan vælge at have kontrol over angsten, men de oplever det modsatte, og føler sig dermed ikke forstået og set i hvordan de har det lige nu. Det er faktisk sådan at der er et vist niveau af kontrol man kan lære sig, men det er ofte igennem psykoterapeutiske interventioner at man lærer det. Inden man har lært det, er man bare hunderæd for den oplevelse det er, at noget (angsten) har taget kontrollen fra en, og man kan opleve sig fuldstændigt magtesløs.

Dine følelser er også vigtige

Det kan være super opslidende for parforholdet, når den ene person oplever angstsymptomer. Som kæreste kan man opleve man kommer til kort, føle sig magtesløs, og endda opleve det er håbløst til tider. Man kan også bekymre sig utroligt meget, og man kan opleve selv at gå glip af livskvalitet, hyggelige stunder og oplevelser, som man må vælge fra på grund af hvordan ens kæreste har det lige nu.

At have en kæreste der slås med angst symptomer kan altså være tidsskrævende, kræve tålmodighed, fleksibilitet og energi. Derfor er det vigtigt at du at du også forholder dig til dig selv, og hvordan du har det og hvad du har brug for. Dine følelser er lige så vigtige som din kærestes.

Her er 7 gode råd til dig der har en kæreste med angst

  • Det er ikke din opgave at “fikse” din kæreste. Du elsker din kæreste, og du vil have din kæreste til at være ok, men du kan ikke “fikse” din kæreste. Du kan støtte og opmuntre din kæreste undervejs i  rejsen til et liv uden angst, men du kan faktisk ikke “fikse” det. Så stop med at prøve. Når vi forsøger at “fixe” ting, ender vi med at påtage os et voldsomt ansvar, hvilket giver os stress og frustration selv. Og når vi er stressede og frustrerede over ikke at kunne fikse kæresten, kaster vi stress og frustration imod dem.  .Så øv dig i at være opmærksom på, at du ikke skal fikse din kæreste, og at du ikke kan fjerne angsten. Din kæreste har brug for din støtte til at helbrede og vokse, og du kan tænke på det som et brækket ben. Det er ikke dig der kan sætte knoglen på plads og få den til at gro sammen, men du kan være der ved din kærestes side i processen.
  • Fortæl din kæreste , når du ikke forstår. Øv dig i at være omkring det, at du ikke føler at du forstår angsten, hvad der trigger den, og hvordan den kommer til udtryk for din kæreste.  Det er helt ok, at du ikke ved det, og din kæreste ved det heller ikke rigtigt selv.  Men fortæl om hvordan det opleves for dig ikke at kunne forstå det. Det giver også din kæreste mulighed for at fortælle om sine følelser omkring det. Prøv at takke din kæreste for at dele med dig. Og mærk at det at I er ærlige over for hinanden styrker jeres forhold. Vi kan nogengange holde tilbage på at være ærlige og sige tingene som de er, af frygt for at såre den anden. Vi kan have tanker om at den anden ikke kan kunne tåle, at vi er ærlige. Men et menneske med angst er et ligeværdigt menneske som også har masser af styrke. Det kan angsten godt skygge lidt for.
  • Øv dig i stilhed og det der med bare at være. For nogle mennesker kan det med at være stille skabe utilpashed. Men øv dig i at kunne være stille og bare være sammen med din kæreste, når angst fylder. Ofte ved du hvornår du skal være stille, fordi du får en fornemmelse af ikke at vide hvad du skal sige. Prøv i stedet bare at være til stede, og giv et smil, et kys, et kram eller et klem i stedet. Og bare lyt. Ofte har din kæreste bare brug for at ventilere og lufte ud i sit indre.
  • Find din egen støtte. Det er vigtigt at erkende, at dette er en utrolig svær rolle for dig at være i, og du har lov til at føle dig  frustreret engang imellem. Det er også vigtigt for dig at finde din egen støtte, uanset om det er en psykoterapeut eller en ven/familiemedlem du taler med om dine følelser. Det er godt at kunne finde et menneske i dit liv, hvor du også kan få afløb, for alt det der er svært. Det, at leve sammen med et menneske der ikke har det godt, slider på alle mentalt.
  • Find en stikkontakt. Find noget, der hjælper dig med at klare din egen frustration, hvad enten det er  træning, lytte til musik, gåture, eller noget kreativt med hænderne. Mærk hvad der gør dig godt, og hvad der løfter din energi i hverdagen, og tænk på det som din egen stikkontakt. Hver bevidst om at det er her du henter din energi, og hvor du holder en pause fra at tænke på noget det bekymrer dig eller opleves svært.
  • Sæt sunde grænser. Bare fordi din kæreste har det svært, betyder det ikke, at du også behøver have det svært. Tværtimod kan det hjælpe jeres parforhold at du har masser af gode energifulde dage. Du har lov til at sætte grænser for din kæreste ligesom med alle andre mennesker i dit liv. Især hvis du syntes, at din kærestes symptomer påvirker dig meget. Det kan virke ret ubehageligt og egoistisk, men alternativet er, at du kan begynde at ærgre dig over dit parforhold, hvilket vil påvirke jer negativt. Din kæreste skal også sætte grænser, og passe på sig -så det gælder jo begge veje.
  • Vær bevidst om dine  forventninger. Hvis du kan lære at forstå dine kæres symptomer bedre, kan du begynde at bevidst at være opmærksom på dine forventninger. Når du bliver frustreret, kan det nemlig ofte være fordi du bliver skuffet.  For eksempel, hvis din kæreste kæmper med social angst, og I er til en fest, kan du overraskes af og skuffes over at din kæreste pludselig bliver utilpas og vil hjem. Det kan opleves som at gå ud over dig, og du har måske glædet dig meget til festen.  Du har derfor to valg lige nu. Du kan blive irriteret og frustreret, eller du kan styre dine forventninger og ændre din tankegang. I stedet for “ej, nu sker det igen” , kan du øve i at tænke “det var faktisk en succes at vi nåede helt hen til festen, og var her lidt.” Kan du se forskellen? Dette vil hjælpe DIG til at føle dig mindre frustreret og skuffet over din kæreste, samt reducere sandsynligheden for, at du tager din kærestes symptomer personligt. På vej hjem kan I også tale om, hvorfor det var en succes. Det hjælper din kæreste til oplevelsen af at være på vej, i stedet for at føle sig som en fiasko. Og når man får følelsen af at være på vej, er det også det fokus der vil komme fremadrettet.

Hvis du mangler nogen at tale med om det at være kæreste med en der har angst, skal du vide at du altid er velkommen til en terapitime. Du kan også vælge at tage din kæreste med i parterapi, så I sammen derigennem kan passe på hinanden. , du kan kontakte mig pr sms og mail. Hvis du vil læse mere, kan du finde gode links her:

Her kan du læse mere om individuel terapi

Er du pårørende ?

Husk også at dine venner ikke nødvendigvis ved hvad du går igennem, og det kan være en god ide at fortælle lidt om det. Sig også hvad du kunne have brug for fra din ven. Derudover findes der forskellige tilbud til pårørende rundt om i landet.

Mød forfatteren Anja de Thurah

Anja de Thurah er en psykoterapeut og parterapeut, der tilbyder individuel terapi, parterapi og specialiserer sig i en række følelsesmæssige og relationelle problemer. Hun byder klienter fra alle baggrunde velkommen, inklusiv LGBTQIA+ personer, og sigter mod at hjælpe mennesker med at føre et bevidst, autentisk og nærværende liv.