7 gode råd til dig der har en kæreste med angst
Viden til dig der vil støtte din partner og passe på dig selv samtidig
At være kæreste med en, der kæmper med angst, kan være udfordrende. Du vil naturligvis gerne være en støtte for din partner, men det kan være svært at vide, hvordan man bedst hjælper. Her er syv gode råd, der kan gøre en forskel både for dig og din kæreste.
7 stærke
1. Lær om angst
Det første skridt er at forstå, hvad angst er. Angst er en mental sundhedstilstand, som kan påvirke tanker, følelser og kropslige reaktioner. Ved at læse om angst og deltage i informationsmøder, kan du få en bedre forståelse for, hvad din kæreste går igennem. Forskning viser, at pårørendes forståelse for angst kan reducere misforståelser og styrke forholdet.
2. Vær en lytter
En af de mest hjælpsomme ting, du kan gøre, er at lytte uden at dømme eller komme med hurtige løsninger. Når din kæreste åbner op om sin angst, kan det skabe en følelse af sikkerhed og forståelse, som mindsker angstens greb. Lyt aktivt ved at gentage det, du hører, og stil åbne spørgsmål for at vise, at du virkelig forstår.
3. Tilbyd din støtte uden at presse
Det er vigtigt at tilbyde din hjælp, men det er lige så vigtigt ikke at presse din kæreste til handlinger, de ikke er klar til. For eksempel, hvis din kæreste er angst for at tage til sociale arrangementer, kan du tilbyde at tage med og give dem plads til at sige nej. Dette viser, at du respekterer deres grænser, samtidig med at du er til rådighed, når de er klar.
4. Tag vare på dig selv
Det kan være drænende at være pårørende til en person med angst, og derfor er det afgørende, at du også passer på dig selv. Forskning peger på, at pårørende til personer med angst ofte selv oplever stress eller følelsesmæssig udmattelse. Sørg for at få tid til egne interesser og aktiviteter, så du kan være der for din partner på en bæredygtig måde.
5. Undgå at tage angsten personligt
Når din kæreste har det svært, kan det være let at tro, at deres reaktioner handler om dig eller forholdet. Men angst kan få folk til at trække sig tilbage, blive irritable eller overvældede uden, at det har noget at gøre med dig. Forsøg at adskille angsten fra din kæreste og husk, at det er angstens indflydelse, du oplever – ikke din partners sande følelser for dig.
6. Tilskynd til professionel hjælp
Selvom din støtte er vigtig, er det også afgørende, at din kæreste får professionel hjælp. Terapi, som kognitiv adfærdsterapi eller emotion-focused therapy (EFT), har vist sig effektiv til behandling af angst. Hvis din kæreste endnu ikke er i behandling, kan du nænsomt opfordre til at søge hjælp uden at presse for hårdt. I kan også vælge at gå i parterapi sammen.
7. Vær tålmodig og realistisk
At støtte en kæreste med angst kræver tid og tålmodighed. Der vil være gode og dårlige dage, og det er vigtigt at have realistiske forventninger. Du kan ikke “fikse” din kæreste, men du kan være en uvurderlig støtte på deres rejse mod bedre mental sundhed. Hold fast i de små fremskridt, og husk, at heling tager tid.
At være kæreste med en, der har angst, kan være udfordrende, men det er muligt at finde en balance mellem at være en støttende partner og tage vare på dine egne behov. Ved at lære om angst, lytte aktivt og opmuntre til professionel hjælp kan du styrke både dit forhold og din partners velbefindende.
Mød forfatteren Anja de Thurah
Anja de Thurah er en emotions-fokuseret psykoterapeut og parterapeut , som tilbyder individuel terapi, og parterapi til sine klienter. Hun specialist sig i en række følelsesmæssige og relationelle problemstillinger. Hun byder klienter fra alle baggrunde og kulturer velkommen, inklusiv LGBTQIA+, og sigter mod at hjælpe mennesker med at føre et bevidst, autentisk og nærværende liv.