42 21 62 22

Ekkoisme: Når du ikke tør føle dig speciel

ekkoisme

Lider du af ekkoisme?

Kender du det når du helst ikke vil være i centrum, og faktisk helst vil gemme dig i flokken? Når det er svært at holde fødselsdag, fordi du hader at være midtpunkt, og endnu sværere hvis din arbejdsgiver beder dig om at holde et oplæg? Så slås du helt sikkert med ekkoisme. Ekkoisme er følelsen af ubehag ved at være genstand for positiv opmærksomhed.

De mennesker der kæmper med ekkoisme, kan opleve en konstant frygt for at fylde for meget, være en byrde for andre, eller blive opfattet som egoistiske. Disse mennesker kan altså identificere sig med begrebet ekkoisme, en form for selvudslettelse, hvor individets egne behov og ønsker undertrykkes, i et forsøg på at undgå kritik eller afvisning. Også i et positivt fællesskab. Denne artikel har jeg skrevet for at dykke ned i, hvad ekkoisme er, og hvordan jeg som emotionsfokuseret terapeut kan hjælpe dig der oplever ekkoisme i processen mod at opnå mere balance i livet.

Når ekkoisme står i vejen for et balanceret liv

Hvad er Ekkoisme?

Ekkoisme, opkaldt efter myten om nymfen Ekko, som mistede evnen til at tale og kun kunne gentage andres ord, beskriver en personlighedstype, hvor frygten for at være i vejen eller tage for meget plads er fremtrædende. Ekkoister vil typisk undgå at udtrykke egne behov og ønsker, fordi de frygter at blive kritiseret, afvist, eller at virke krævende. De sætter ofte andres behov før deres egne og kan have svært ved at modtage komplimenter eller anerkendelse. Dette kan føre til følelser af tomhed, frustration, og i værste fald depression eller angst.

Hvordan ekkoisme kan være problematisk

Selvom det på overfladen kan virke positivt at være opmærksom på andres behov og forsøge at være tilpasningsdygtig, kan ekkoisme i sidste ende være skadelig for individets mentale helbred og relationer. Det at undertrykke egne følelser og behov kan føre til en følelse af isolation og usynlighed. Du kan måske genkende følgende tegn på ekkoisme i dig selv:

  • Du har svært ved at sige nej, selv når du er overvældet eller har brug for tid til dig selv.
  • Du føler skyld, når du tager imod ros eller opmærksomhed fra andre.
  • Du har en tendens til at nedprioritere dine egne behov, og prioriterer altid andres behov højere.
  • Du er bange for konflikt,  og vil hellere holde dine tanker for dig selv end risikere at skabe spænding.
  • Du føler dig tom og usynlig, som om ingen rigtigt ser dig eller forstår, hvem du er.

Disse mønstre kan på lang sigt føre til udbrændthed, relationelle problemer og en svag følelse af selvværd.

Den kulturelle og familiedynamiske baggrund for ekkoisme

Ekkoisme kan ofte spores tilbage til barndommen og den familiedynamik, man voksede op i. Mange ekkoister er vokset op i miljøer, hvor det at være lydig og tilpasset var afgørende for at modtage kærlighed og anerkendelse. Måske har du som barn lært, at dine behov ikke var vigtige, eller at det at udtrykke følelser kunne resultere i kritik eller straf. I nogle tilfælde kan ekkoisme også udvikles som et modsvar til en narcissistisk forælder eller partner, hvor det har føltes sikrest at være den, der ikke gjorde opmærksom på sig selv for at undgå konflikt eller ydmygelse.

Hvordan emotionsfokuseret terapi kan hjælpe

Hvis du kan genkende dig selv i nogle af disse mønstre, er der gode nyheder: det er muligt at bryde med ekkoistiske mønstre og skabe et mere balanceret liv, hvor du føler dig set, hørt og værdsat – både af dig selv og andre. Emotionsfokuseret terapi (EFT) er en metode, der kan hjælpe dig med at arbejde dig igennem ekkoismen og finde din stemme igen. EFT er en terapiform, der fokuserer på at skabe kontakt til dine dybeste følelser, så du kan lære at udtrykke dem på en sund måde. Jeg benytter også terapiformen i parterapi.

Hvad kan du forvente i terapi?

I emotionsfokuseret terapi (og faktisk også i emotions fokuseret parterapi) vil vi sammen udforske de følelser, der ligger bag dine mønstre af selvudslettelse og frygten for at være synlig. Terapien handler om at skabe en tryg ramme, hvor du kan begynde at mærke, hvor dine behov og grænser ligger, og få modet til at udtrykke dem. Gennem denne proces kan du opnå større selvindsigt og en stærkere følelse af, at du har værdi i dig selv.

  • Øget bevidsthed om dine følelser: Mange ekkoister har svært ved at mærke deres egne behov og følelser, fordi de i så lang tid har fokuseret på andres. I terapien vil vi arbejde med at identificere dine egne ønsker og behov, så du kan begynde at tage dem alvorligt.
  • Træning i at sætte grænser: At lære at sige nej og sætte grænser er afgørende for at opnå en bedre balance i livet. I terapien vil vi arbejde med praktiske måder at udtrykke dine grænser på, uden at du føler dig skyldig eller bange for afvisning.
  • Øvelse i at tage imod anerkendelse: Mange ekkoister føler ubehag ved at modtage ros eller komplimenter. Vi vil arbejde med at styrke dit selvværd, så du kan begynde at tage imod anerkendelse og opmærksomhed uden at føle skyld eller utilpashed.
  • Støtte i relationer: Ekkoisme kan skabe udfordringer i relationer, hvor den ekkoistiske person ofte føler sig usynlig eller taget for givet. Gennem terapi vil vi arbejde med, hvordan du kan kommunikere dine behov til dem omkring dig på en klar og empatisk måde, så du kan skabe sundere og mere ligeværdige relationer.

Fra selvudslettelse til selvudfoldelse

Det kan virke skræmmende at begynde rejsen væk fra ekkoisme, især hvis du i mange år har lært at undertrykke dine egne behov. Men det første skridt er at erkende, at du har værdi, og at dine følelser og ønsker er lige så vigtige som andres. Emotionsfokuseret terapi giver dig redskaberne til at genopdage din egen stemme og finde modet til at tage plads i livet.

Det behøver ikke at være sådan

Ekkoisme er en kompleks og ofte smertefuld tilstand, der kan påvirke mange aspekter af dit liv. Men der er håb. Gennem emotionsfokuseret terapi kan du begynde at arbejde dig væk fra selvudslettelse og i stedet skabe et liv, hvor du føler dig mere balanceret, mere set og bedre til at tage imod den opmærksomhed, du fortjener. Vejen mod synlighed og selvværd er en proces, men den er mulig – og jeg er her til at støtte dig hele vejen.

Hvis du genkender dig selv i disse mønstre og ønsker at arbejde med dem, vil jeg opfordre dig til at tage kontakt. Sammen kan vi starte en rejse mod at finde din stemme og skabe et liv med større selvværd, balance og synlighed.

Myten om ekko

Myten om Ekko

For længe siden, i en tid hvor guder og mennesker gik rundt sammen, levede der en nymfe, der hed Ekko. Hun var meget smuk og havde en stemme, der kunne gøre alle glade. Ekko elskede at snakke og fortælle historier, og hun kunne få folk til at grine bare med sin stemme. Men hun havde et problem: hun kunne ikke holde op med at tale, selv når det var bedst at være stille.

En dag skete der noget, der ændrede Ekkos liv. Zeus, som var en mægtig gud, plejede at snige sig væk fra sin kone Hera. Han ville ned på jorden og lave sjov uden, at Hera opdagede det. Men Hera begyndte at lede efter ham, og Ekko, der ikke kunne lade være med at tale, begyndte at snakke med Hera for at distrahere hende, så Zeus kunne slippe væk.

En forbandelse

Da Hera fandt ud af, hvad Ekko havde gjort, blev hun meget vred. Hun forbandede Ekko, så hun aldrig mere kunne tale sine egne ord. Fra da af kunne Ekko kun gentage, hvad andre sagde til hende.

Ekko blev meget trist og gik rundt alene i skoven. En dag så hun en ung mand, der hed Narcissus. Han var så smuk, at alle elskede ham, men han elskede kun sig selv. Ekko blev forelsket i ham og fulgte efter ham i håb om at kunne tale med ham. Men når han sagde noget, kunne hun kun gentage hans ord. Narcissus lo af hende og gik sin vej.

Ekko blev knust af sorg og gemte sig dybt i skoven. Til sidst forsvandt hun helt, men hendes stemme blev tilbage. Den kunne stadig høres, når folk råbte, som det ekko vi kender i dag. Når vi råber, gentager Ekkos stemme vores ord.

 

Mød forfatteren Anja de Thurah

Anja de Thurah er en emotions-fokuseret psykoterapeut og parterapeut , som tilbyder individuel terapi, og parterapi til sine klienter. Hun specialist sig i en række følelsesmæssige og relationelle problemstillinger. Hun byder klienter fra alle baggrunde og kulturer velkommen, inklusiv LGBTQIA+, og sigter mod at hjælpe mennesker med at føre et bevidst, autentisk og nærværende liv.

psykoterapeut anja de thurah