42 21 62 22

May the force be with you

May the force be with you

Jeg har mange klienter med angst problematikker igennem min klinik. I terapi arbejder jeg med de tematikker, som ligger til grund for at angsten opstår. Man kan sige at jeg finder roden til angsten, og behandler den i terapi, og alt det der forgrener sig ud fra roden er angsten. Når jeg arbejder på at fjerne roden, fjernes forgreningerne også automatisk. Mange ser angsten som værende problematikken, da angsten er det der er det svære at leve med i hverdagen, men jeg ser angsten som et symptom, på noget der ligger dybere.

Men det betyder ikke at man ikke også kan arbejde sig fri af angsten, i sin hverdag. Og der er forskellige metoder man kan benytte for at træne sig til, ikke at lade angsten tage overtaget.

En af de metoder er mentalisering. Mentalisering er noget man skal øve sig på hvis man ikke har det med, som værende en del af den måde man i forvejen, lever i verden på. At mentalisere er at bruge sin fantasi og sin indlevelsesevne. Det er det omvendte af at bruge logik og at være praktisk. Vi mennesker skal gerne kunne både på den ene side være fantasifulde og indlevende, og på den anden side være logisk tænkende. For så kommer vi langt.

Fantasi

Forestil dig et barn sagde til en voksen: ” Jeg vil være ven med solen.” Her kan den voksne svare: ” Solen  er en stjerne. Den er som et kæmpe stort bål, der giver os lys og varme, men man kan ikke være venner med den.” Den voksne kan også svare med indlevelse: ” Ja tænk om du var ven med månen. Så kan den altid lyse for dig og holde dig varm, og I kunne flyve højt over jorden sammen, og vinke til os andre.” Som børn skal vi gerne støttes med begge former for svar.

Hvis man ikke er trænet i mentalisering skal man øve sig. Det er aldrig for sent at lære at bruge sin fantasi, og du kan det faktisk allerede hvis du har angst. For angst er også din fantasi, som forestiller sig noget ubehageligt. Angst er jo netop, når vi forestiller os hvad der kan ske, hvor frygt er når vi ved, at lige om lidt vil der ske noget.

Så når man har angst kan man forestille sig ubehageligheder, og derfor kan du også forestille dig noget godt, når du træner din hjerne til også at gøre det. Og hjernen har nærmest på automatpilot lige trænet dig til de ubehagelige tanker og følelser, så det er bare med at komme igang med at træne et modsvar.

Yoda

I min klinik står en figur af Yoda og troner. Det gør den fordi Yoda hjalp mig meget engang, hvor jeg selv havde brug for at finde styrke og troen på mig selv og det gode. Nu er Yoda hos mig, for også at hjælpe de klienter, der har lyst til at blive hjulpet af Yoda. Med din fantasi, kan du egenligt forestille dig hvilken som helst anden karakter, som du syntes det giver mening kan hjælpe dig med at finde styrke, ro og positivitet, når du har brug for det.

Mentalisering

Mentaliseringsøvelsen handler om at træne dig selv i at mærke Yoda (eller en anden figur) når du har brug for det. Lad os sige at du har social angst, og at det er svært at være i kantinen og holde frokost, fordi det sociale rundt om bordet er svært for dig at være i. Her kan du bevidst kalde på Yoda. Og mærke hans kraft og ro inden i dig. Og hvordan et styrkefelt vibrerer rundt om dig, hvor alt der kan såre dig bare præller af. Du kan fornemme styrkefeltet, men kun du ved det. Når du mærker The force, flyttes dine sanser, følelser og tanker hen på noget andet end angsten, du beroliger dig selv, og dit nervesystem og din hjernen opdager og lærer at der ikke er fare på færde. For hver gang du gør det, træner du din hjerne i at holde op med at køre i et allert spin, og i stedet erfare, at du beroliger dig selv, og at dette er vejen ud.

Øv øv øv

Bare prøv det af og øv dig. Syntes du at det er svært at nå dertil, er du velkommen i en terapitime hos mig, hvor jeg guider dig på vej.

yoda og luke øver mentalisering
ac1a815cb26366e33264fa08f80916da

Mød forfatteren Anja de Thurah

Anja de Thurah er en emotions-fokuseret psykoterapeut og parterapeut , som tilbyder individuel terapi, og parterapi til sine klienter. Hun specialist sig i en række følelsesmæssige og relationelle problemstillinger. Hun byder klienter fra alle baggrunde og kulturer velkommen, inklusiv LGBTQIA+, og sigter mod at hjælpe mennesker med at føre et bevidst, autentisk og nærværende liv.

psykoterapeut anja de thurah