Dont worry baby
Hvis du har en kæreste som slås med depression, kan det være svært at forstå hvad der sker, og hvordan…
Som emotionsfokuseret psykoterapeut møder jeg ofte mennesker, der føler sig fanget i en tilstand, hvor de ikke kan tage beslutninger. De oplever tvivl, handlingslammelse og en overvældende frygt for at træffe de forkerte valg. Mange af disse udfordringer kan spores tilbage til traumets frys-respons – en instinktiv reaktion på overvældende stress, hvor sind og krop fryser fast som en beskyttelsesmekanisme.
Frys-responsen er mindre kendt end kamp- og flugt-responserne, men dens konsekvenser kan være dybtgående og påvirke evnen til at navigere i hverdagen. I denne artikel vil vi udforske, hvordan frys-responsen påvirker beslutningstagning, hvorfor den opstår, og hvordan den kan overvindes.
Frys-responsen aktiveres, når vi står over for en fare, der føles uundgåelig eller umulig at overvinde. Hvor kamp- og flugt-responser opmuntrer os til handling, sætter frys-responsen os i en tilstand af immobilitet. Dette er kroppens sidste forsvarsmekanisme, som beskytter os ved at reducere synlige reaktioner og dermed minimere opfattelsen af trussel fra omgivelserne.
Men når denne mekanisme bliver kronisk – for eksempel efter vedvarende traumer eller stress – kan det føre til vedvarende udfordringer, især i situationer, der kræver beslutningstagning. Personen kan opleve:
Morten, en af mine klienter, kom til mig, fordi han følte, at han sad fast i livet. Han kunne ikke tage beslutninger om nogen af livets store spørgsmål. Han var i tvivl om sit parforhold – var det det rette for ham? Han vidste ikke, om han ønskede børn, eller om han skulle købe hus. Selv hans karriere føltes usikker, og han var i tvivl, om hans venner egentlig var hans venner.
Det eneste tidspunkt, hvor Morten følte fred, var på sine årlige vandreture på Caminoen. Her kunne han flygte fra sin tvivl og sit kaotiske sind. Men efter hver tur vendte han tilbage til den samme usikkerhed og den samme følelse af at være fastlåst.
I terapien opdagede Morten, at hans problemer med at tage beslutninger skyldtes en dyb frygt for nærhed og forbindelse. Han gav ofte andre skylden for, at de trak sig fra ham, men han begyndte at indse, at han selv havde svært ved at åbne op for nære relationer. Hans frys-respons havde skabt en mur mellem ham og verden, hvilket gjorde det umuligt for ham at handle med klarhed.
Forskning viser, at frys-responsen er tæt knyttet til aktiveringen af det autonome nervesystem. Især amygdala, som er hjernens alarmsystem, bliver hyperaktiv, mens præfrontal cortex, som styrer rationel tænkning og beslutningstagning, hæmmes. Denne ubalance gør det svært for personer at tage beslutninger, fordi frygt og tvivl overskygger deres evne til at vurdere situationen objektivt.
Langvarig aktivering af frys-responsen er blevet forbundet med:
En anden reaktion er decidofobi som er en specifik angsttilstand, hvor det at skulle træffe valg opleves som overvældende og fyldt med frygt. Denne angst kan lamme en person, der står over for selv små beslutninger, og skabe en følelse af fastlåshed, der minder om traumeresponsen “frys.” Mange, der lider af decidofobi, er ikke bevidste om, at deres vanskeligheder med at tage beslutninger udspringer af en underliggende angst. Som psykoterapeut med en emotionsfokuseret tilgang kan jeg i samtalen hjælpe med at afdække, at det er netop denne angsttilstand, der gør det svært at navigere i livet. Ved at arbejde med de følelser, der ligger bag angsten, kan vi sammen skabe en vej ud af fastlåsheden og genvinde tilliden til din evne til at træffe valg. Emotionsfokuseret terapi kan være en effektiv støtte til at bryde fri af decidofobiens greb og genfinde følelsen af handlekraft og frihed.
Den gode nyhed er, at det er muligt at bryde fri af frys-responsens greb. Emotionsfokuseret terapi (EFT) er en effektiv metode til at arbejde med de følelsesmæssige og kropslige reaktioner, der ligger til grund for beslutningslammelse.
Hvis du oplever, at du ikke kan tage beslutninger og føler dig fastlåst i livet, er der hjælp at hente. Gennem emotions fokuseret terapi kan vi sammen arbejde på at løsne de mønstre, der holder dig fanget, og genopbygge din tillid til dig selv og dine evner.
Kontakt mig i dag for at starte din rejse mod et liv med klarhed, handlekraft og nærvær. Du fortjener at leve et liv, hvor du ikke længere er tynget af tvivl, men i stedet handler med mod og ro.
Anja de Thurah er emotions-fokuseret psykoterapeut MPF , parterapeut og neurofeedback træner. Hun tilbyder både neurofeedback, individuel terapi, og parterapi til sine klienter. Derudover specialiserer hun sig i en række følelsesmæssige og relationelle problemstillinger. Hun byder klienter fra alle baggrunde og kulturer velkommen i individuel terapi og i parterapi, inklusiv LGBTQIA+, og sigter mod at hjælpe alle mennesker med at føre et bevidst, autentisk og nærværende liv.