Manden på bænken
Manden på bænken Jeg har været til bisættelse. Præsten og bedemanden tog imod mig i døren til kapellet. Indenfor stod…
Vinteren kan føles tung for mange. Som emotionsfokuseret psykoterapeut ved jeg, hvor meget de mørke dage og køligere temperaturer kan påvirke vores humør. Vinter blues er en reel oplevelse for mange – den stille nedgang i energi, motivation og glæde, der følger med årstiden. Men der er masser du kan gøre for dig selv, og det behøver ikke at blive til en reel vinterdepression. Med nogle enkle strategier kan du tage vare på dig selv og genoprette din indre balance. Her er 10 tips, der kan hjælpe dig med at navigere gennem vinteren med styrket velvære.
Manglen på sollys om vinteren kan have en direkte påvirkning på vores serotonin-niveauer, hvilket gør os mere tilbøjelige til at føle os nedtrykte. For at modvirke dette, så sørg for at få så meget naturligt lys som muligt. Åbn dine gardiner straks om morgenen og tilbring tid udendørs, selvom det kun er for en kort gåtur. Overvej også lysterapi, især hvis du bor et sted med meget lidt dagslys om vinteren – det kan være en effektiv måde at booste dit humør på.
Det kan være fristende at blive inde under tæppet, men bevægelse er nøglen til at holde energien oppe i vintermånederne. Selv let motion kan øge produktionen af endorfiner, kroppens naturlige “feel-good” hormoner. Hvis vejret ikke tillader udendørs aktiviteter, så prøv noget indendørs som yoga eller dans. Selv en kort gåtur i den friske vinterluft kan gøre underværker for dit humør.
Din kost kan spille en stor rolle i, hvordan du føler dig mentalt. Fokuser på at spise sæsonens grøntsager som rodfrugter, kål og bælgfrugter, som er fyldt med vitaminer og mineraler. Forsøg at undgå overspisning af sukker- og fedtholdige fødevarer, der kan dræne din energi. Nærende måltider hjælper med at stabilisere dit humør og energiniveau. Du kan også få naturmedicin som prikbladet perikon i Matas. Du kan læse mere om den hos medicin.dk Vær dog opmærksom på at du ikke må indtage perikon, sammen med visse former for medicin. Tjek med din læge.
Når mørket falder tidligere på dagen, kan det give plads til indadvendte øjeblikke med mindfulness eller meditation. Disse praksisser hjælper dig med at reducere stress og genoprette ro. En daglig meditationsrutine kan også hjælpe dig med at blive mere nærværende og takle vinterens udfordringer med en større indre ro. Lyt eventuelt til Nærvær i nuet.
Vinterens isolerende følelse kan forværre vinterblues. Prioritér at bruge tid med venner og familie, selv hvis det kun er gennem en hurtig telefonsamtale eller et online møde. Sociale interaktioner spiller en vigtig rolle i vores følelsesmæssige velvære. Følelsen af forbindelse med andre kan være en stærk modgift mod vinterens tristhed.
Dit hjem kan være en helende oase. Skab en hyggelig atmosfære med varme farver, bløde tæpper og en behagelig belysning. Aromaterapi med dufte som vanilje eller lavendel kan også hjælpe med at skabe ro. Et ryddeligt og organiseret hjem kan reducere stress og give en følelse af kontrol i en tid, hvor naturen virker kaotisk.
De længere nætter kan påvirke din døgnrytme, hvilket kan føre til søvnbesvær. Etabler en fast søvnrutine, hvor du går i seng og står op på samme tid hver dag. Brug de sidste 30 minutter før sengetid på afslappende aktiviteter som at læse en bog eller tage et varmt bad. Undgå elektroniske enheder, da blåt lys kan forstyrre søvnen.
Vinteren kan være en god tid til at fordybe dig i kreative projekter. Om det er at male, strikke eller skrive dagbog, så giver disse aktiviteter dig en mulighed for at udtrykke dig selv og fokusere på noget konstruktivt. Kreativitet kan fungere som en slags terapi, der hjælper med at reducere stress og fremme positivitet.
Selvom det kan være fristende at søge tilflugt bag skærmen i de lange vinteraftener, kan for meget skærmtid påvirke din mentale tilstand negativt. Planlæg faste pauser fra telefonen og computeren. Brug i stedet tiden på offline aktiviteter, der kan give dig energi og få dig til at føle dig mere forbundet med nuet.
Nogle gange er selv de bedste råd ikke nok. Hvis du oplever vedvarende tristhed, energiløshed eller håbløshed, kan det være tid til at søge hjælp fra en professionel. Som emotions fokuseret psykoterapeut er jeg her for at tilbyde støtte og hjælpe dig med at finde tilbage til en mere afbalanceret tilstand. Du fortjener at få det bedre, og der er hjælp at få.
Har du lyst til at vide mere om tristhed og depressionsformer, kan du eventuelt læse: om fødselsdepression, sommerdepression, eller om post ferie blues.
Anja de Thurah er en emotions-fokuseret psykoterapeut og parterapeut , som tilbyder individuel terapi, og parterapi til sine klienter. Hun specialist sig i en række følelsesmæssige og relationelle problemstillinger. Hun byder klienter fra alle baggrunde og kulturer velkommen, inklusiv LGBTQIA+, og sigter mod at hjælpe mennesker med at føre et bevidst, autentisk og nærværende liv.