Du skulle skamme dig!
Du skulle skamme dig! -handler om forskellene på usund skam og sund skam. Du kan lære at blive bedre til…
Hver eneste dag har jeg klienter i terapi og i parterapi, som kommer fordi de ikke kan mærke, stole på, samt udtrykke egne grænser. De har altså brug for hjælp og værktøjer, til at udvikle sig, og kunne trives bedre med egne grænser videre i livet.
Når vi ikke har lært at udtrykke vores egne grænser, oplever vi at blive overrumplet af andre, at blive brugt uden at få noget igen, og at blive forbigået eller aldrig lyttet til.
Det er ikke en rar følelse. Vi har alle brug for at sige nej engang imellem, at sige fra, eller at stå op for os selv og vores værd, meninger og følelser. Derfor har jeg lagt et billede af en sej cowgirl her på siden, man er slet ikke i tvivl om, hvor man kan gå til over for hende.
Har du svært ved at mærke dine grænser og svært ved at udtrykke dem, så er du velkommen til at bestille en tid hos mig. Du er også velkommen til at læse videre ned af siden, og blive lidt klogere på emnet.
Mange mennesker lever et helt liv, hvor de (eventuelt på grund af lavt selvværd) ikke får sat grænser. De kan være de mest hjælpsomme mennesker på jorden, og vennernes ven. Og de får måske aldrig set hvordan de får gået alt for meget på kompromis med dem selv, fordi værdien af at være det gode menneske vægter for højt.
Men sandheden er, at et menneske som kan sætte grænser, sige fra, og ikke altid kan være der for andre, også er rigtigt gode mennesker. Forskellen er, at dem der kan sige fra, også er gode mennesker over for dem selv. Det er altså en illusion mange har, at hvis man ikke altid er der for alle, er man ikke et godt menneske.
At kende og udtrykke ens egne grænser er vigtigt af flere grunde:
Grænser hjælper med at beskytte ens fysiske, mentale og følelsesmæssige velvære. Når du kender dine grænser, kan du undgå situationer, der kan være skadelige eller overvældende for dig.
At udtrykke dine grænser sender et signal om, hvad der er acceptabelt for dig, og det giver andre mulighed for at respektere dine behov og ønsker.
Det viser indre styrke og selvrespekt at være i stand til at identificere og håndhæve dine grænser. Det er en vigtig del af at udvikle sunde relationer og opretholde et positivt selvbillede.
At være i stand til at udtrykke dine grænser tydeligt hjælper med at forhindre misforståelser og konflikter. Det fremmer også åben kommunikation og tillid i relationer.
At kende dine grænser giver dig mulighed for at udforske dine interesser, behov og ønsker mere dybtgående. Det kan føre til personlig vækst og øget selvforståelse.
Samlet set er det gode ved at kende dine grænser og udtrykke dem, at det hjælper dig med at skabe sunde relationer, beskytte dit velbefindende og fremme personlig vækst.
Ikke at kende dine grænser eller have svært ved at udtrykke dem kan have flere betydelige konsekvenser for en person:
Uden klarhed om ens egne grænser er der en større risiko for, at andre overskrider dem utilsigtet eller endda bevidst. Dette kan føre til følelser af utilfredshed, frustration og manglende kontrol over ens eget liv.
Konstante overtrædelser af ens grænser kan føre til stress, angst og følelsesmæssig belastning. Manglen på selvbeskyttelse kan forårsage en vedvarende følelse af sårbarhed og mistillid til andre.
Svært ved at udtrykke grænser kan resultere i misforståelser, konflikter og endda mistillid i relationer. Uden klare grænser kan det være vanskeligt at opbygge og opretholde sunde og givende forhold.
Hvis en person gentagne gange ignorerer eller overtræder sine egne grænser, kan det føre til en fornemmelse af tab af personlig identitet og autenticitet. Dette kan resultere i en følelse af at være “fanget” eller mistet i relation til ens egne ønsker og behov.
Manglende evne til at udtrykke og håndhæve ens grænser kan underminere ens selvværd og selvtillid. Det kan føre til en følelse af magtesløshed og lav selvtillid, da personen måske ikke føler sig i stand til at tage kontrol over deres eget liv.
Stress bliver ofte udløst af følelser som magtesløshed, håbløshed og utilstrækkelighed. Følelser som man kan komme i kontakt med, når man ikke kan sætte grænser.
At lære dine grænser at kende er en vigtig del af selvudvikling og selverkendelse. I terapi arbejder jeg ofte med mine klienter omkring årsagen til at du ikke er god til at kende og udtrykke dine grænser, og vi arbejder hands on med øvelser, der hjælper dig til hurtigt at begynde at mærke grænser samt at kunne udtrykke dem.
Her er nogle trin du selv kan prøve at arbejde med, der kan hjælpe dig med at identificere og forstå dine grænser:
Tag dig tid til at reflektere over, hvad der gør dig komfortabel og ubehagelig i forskellige situationer. Tænk over tidligere oplevelser, hvor du har følt dig stresset, overvældet eller utilpas, og prøv at identificere de faktorer, der bidrog til disse følelser.
Dine følelser kan være en god indikator for, når du nærmer dig eller overskrider dine grænser. Lyt til dine følelser og vær opmærksom på, hvordan du reagerer på forskellige situationer og interaktioner. Det kan hjælpe dig, når du skal mærke efter dine grænser, at tænke over “hvordan er der nede i min brystkasse eller i min mave lige nu?”
Nogle gange er det nødvendigt at træde uden for din komfortzone for at opdage dine grænser. Prøv nye aktiviteter eller udfordringer, og vær opmærksom på, hvordan du reagerer og føler dig undervejs. Fortæl dine venner at du øver dig på grænser.
Vores kroppe giver os signaler, når vi nærmer os vores grænser. Vær opmærksom på fysiske symptomer som stress, spændinger eller ubehag, da de kan indikere, at du overskrider dine grænser.
Når du har identificeret dine grænser, er det vigtigt at kommunikere dem tydeligt til andre. Lær at sige nej, når det er nødvendigt, og vær ikke bange for at bede om det, du har brug for, for at føle dig tryg og respekteret. Det kan være svært at sige nej, så start bare med at tænke “det er nu jeg egenlig gerne vil sige nej”, og så er det ok at du fortsat kommer til at sige ja. Du er igang med at forandre dig.
Reflekter løbende over dine interaktioner og oplevelser for at lære mere om dig selv og dine grænser. Brug disse erfaringer til at justere og finjustere dine grænser, når du navigerer gennem livet.
At lære dine grænser at kende er en proces, der kræver tid, tålmodighed og selvindsigt, men det er en vigtig del af at opbygge sunde relationer og trives som enkeltperson.
Anja de Thurah er en emotions-fokuseret psykoterapeut og parterapeut , som tilbyder individuel terapi, og parterapi til sine klienter. Hun specialist sig i en række følelsesmæssige og relationelle problemstillinger. Hun byder klienter fra alle baggrunde og kulturer velkommen, inklusiv LGBTQIA+, og sigter mod at hjælpe mennesker med at føre et bevidst, autentisk og nærværende liv.