Lær at sige fra! -gruppeterapi for kvinder
lær at sige fra! -gruppeterapi for kvinder Lær at sige fra -og styrk dit selvværd Denne gruppe er for dig…
Midtvejs i livet støder mange mænd på en udfordrende periode, der ofte kaldes en midtlivskrise eller midtvejskrise. Denne fase kan være præget af følelsesmæssige, fysiske og eksistentielle udfordringer, der kan virke overvældende. Jeg har en hel del klienter, som kommer i terapi hos mig for at få hjælp og støtte i netop den fase af livet, og vil derfor blot fortælle dig at du ikke er alene om at opleve sådan en krise, og at der er hjælp at hente – både hos dig selv, i din vennekreds eller i terapilokalet.
Mænds midtlivskrise kan manifestere sig på forskellige måder, for to mænd er bare ikke ens, men der er nogle fællesnævnere vi godt kan kalde typiske. Først og fremmest kan det være en tid, hvor man begynder at stille spørgsmål ved ens livsretning, karrierevalg og personlige præstationer. Man kan føle sig fanget i rutineprægede livsmønstre og savne følelsen af formål og passion.
Desuden kan midtlivskrisen bringe fokus på fysiske forandringer, såsom aldring og sundhedsmæssige bekymringer. Man kan også opleve en følelsesmæssig afstandtagen fra ens tidligere interesser og relationer, hvilket kan føre til følelser af ensomhed og isolation. Det er bare ikke sjovt at tabe interessen for det man plejer at holde af, for vi mennesker binder meget identitet op på det vi foretager os. Hvis jeg ikke gider alt det jeg plejer -hvem faen er jeg så?
Det er ofte iscenesat at mænd køber den fede sportsvogn og finder en ung model at nyde den nye bil med, men sandheden ser nu ikke sådan ud. I virkelighedens verden handler det om et indre eksistentielt opgør med det, at en fase af livet er ved at forsvinde, og det kan føles udhulende og tomt. Det at overveje om det er nu i livet, man har noget man skal nå, er altså essensen af denne krise. Og det kan godt være pinefuldt at gå igennem.
Mens midtlivskrisen kan påvirke begge køn, er der særlige aspekter, der gør den unik for mænd. Traditionelt set er mænd socialiseret til at undertrykke følelser og opretholde et image af styrke og uafhængighed. Og selvom vi skriver 2024, så er det for mange stadig sådan. Derfor kan det være svært for nogle mænd at søge hjælp eller udtrykke deres følelser åbent, hvilket kan forværre følelsen af isolation og forvirring.
Derudover kan samfundets og familiens forventninger til mænds rolle som forsørgere og beskyttere, lægge ekstra pres på dem i midtlivskrisen. Mænd kan sagtens føle, at de ikke lever op til disse forventninger, hvilket kan forstærke følelsen af utilstrækkelighed og tab af identitet.
Nogle mænd oplever også en sorg over, ikke at have følelsen af at have opnået de mål de drømte om. De har haft en forestilling og forventning til sig selv, som ikke helt er blevet indfriet. Dertil kommer der måske en reaktion der handler om at skulle løbe endnu hurtigere, for at nå alt det der er vigtigt for en i livet.
Jeg vil anbefale alle mænd midt i livet at læse Manu Sareens bog Overgangen mænd ikke taler om. Eller tag den på lydbog, og hør den til og fra arbejde. Derudover kan du også læse Doppler af Erland Loe, om tre flugtruter fra det uperfekte liv. Det der med at få nogle perspektiver på det der sker, eller det at genkende noget fra sit eget liv hos andre, det kan give dig ro og håb om forandring. En trøst i at vide at der er en vej, og at du skal finde din, ligesom andre mænd.
Desuden skulle du tage at se Lucky Hank, en komedieserie fra 2023 på viaplay om en mand i en midtlivskrise. Derudover er der dramakomedien Swimming with men fra 2018, som handler om en mand, der er i en midtvejskrise, og finder ny mening i sit liv som en del af et mandligt, midaldrende, amatør-synkronsvømmehold. Det er godt at kunne grine lidt, samtidigt med at kunne genkende noget i sig selv.
En af danmarks fantastiske musikere bor lige rundt hjørnet for mig, og for nyligt til en koncert hørte jeg ham fortælle om det, ikke at være ung mere. Jeg mener at han sagde at han allerede i 30érne ikke følte sig ung mere, men alle sagde til ham: “Du jo stadig ung Søren!” Det der slog ham var, hvor vigtigt det var for ham, at give slip på det der var, og sige god dag til det der er. For ellers kunne man ikke fuldt ud opleve samt nyde, den periode af livet man står i nu og her. Den epoke. Det kapitel af livet der er nuet. Og det gav meget mening for mig. At man skal slippe noget, for at lade noget andet komme til. Lyt eventuelt til hans album fra 2017 Midtlivsvisen, hvis du er til hans musik.
En midtvejskrise for en mand kan se forskellig ud fra person til person, men der er nogle almindelige træk, som folk kan opleve. Det kan involvere en følelse af utilfredshed eller manglende mening i ens karriere, relationer eller liv generelt. Nogle mænd kan føle sig fanget i en rutine eller føle, at de ikke har nået de mål, de satte sig tidligere i livet.
Der kan være en øget opmærksomhed på aldring og frygt for tabet af ungdom og vitalitet, men det er ikke alle der har opmærksomhed på det samme. Nogle mænd kan opleve stress og eksistentiel angst, fordi der er så meget i livet de vil nå. Eller fordi det simpelthen er for smerteligt hvis kroppen ikke vil det, den ellers altid har villet. Nogle mænd reagerer ved at søge spænding eller nye oplevelser, måske gennem utraditionelle ting eller endda som noget der kan virke meget impulsivt på andre. Andre igen kan opleve en form for “indre søgen”, hvor de reflekterer over deres liv og søger efter ny retning eller mening. Ikke to mennesker er ens. Det vigtige er at kunne se at det er en eksistentiel krise, da det kan være en sorgfuld periode, og en eksistentiel krise kan maskere sig som en depression. Kulturelt igennem tiden har mænds midtlivskrise også set meget forskellig ud.
Samtaleterapi er en stærk hjælp til dig, der står over for en midtlivskrise. Ved at deltage i terapeutiske samtaler har du mulighed for at udforske og forstå de underliggende årsager til dine følelsesmæssige tilstande og udfordringer. Oplevelsen af udvikling og egenomsorg i en ellers svær tid, kan give fornyet energi og tro på at man er lige den man skal være. Også når det er svært.
Jeg kan i samtaleterapien hjælpe dig med at skabe et trygt og støttende rum, hvor du kan udtrykke dine tanker og følelser. Gennem terapi hjælper jeg dig til at se på hvad krisen tager fra dig, og hvad den giver dig. Ofte arbejder jeg også med midtvejskriser i parterapi, hvor man kan opleve stor støtte og omsorg fra sin livspartner.
Jeg arbejder eksistentielt med at vi kan kigge på hvad det egentlig er, der er vigtigt at opleve imens vi er nogenlunde unge. Eller hvordan det for den enkelte mand faktisk er vigtigt at leve i dagligdagen, for at leve et meningsfuldt liv. Det er slet ikke så sort eller hvidt, for som regel når vi taler ned i tingene, så løsner de sig og får en anden vægt i forhold til hvad der er vigtigt, og hvad der ikke er.
En central del af det terapeutisk arbejde med mænd i midtlivskrise, er at hjælpe dem med at genopbygge tilliden til livet og finde ny mening og formål. Dette kan indebære at udforske personlige værdier, interesser og ambitioner. Samt at identificere muligheder for personlig vækst og udvikling.
Jeg støtter mænd i at genopdage deres passioner og finde meningsfulde aktiviteter, der nærer deres sjæl og sind. Dette kan omfatte at udforske nye hobbyer eller genoptage gamle, deltage i frivilligt arbejde eller forfølge nye karrieremuligheder.
Vigtigst af alt er det at minde mænd om, at midtlivskrisen er en naturlig del af livet og en mulighed for vækst og transformation. Ved at arbejde gennem deres følelser og udfordringer, kan mænd komme ud på den anden side stærkere og mere selvsikre i deres evne til at håndtere livets udfordringer. Og ofte opdager de at de faktisk stadig er sexede, stærke og super maskuline endnu. Se bare på Jason Statham eller Mads Mikkelsen. Over 50 er det nye hot. Det handler ofte om at vi føler noget positivt om vores krop og udseende, og gør noget godt, for vores egen fysik såvel som for vores sind. Men der er også en accept vi skal finde. Af at noget er forandret. Og det nye hot ikke ser ud som det gamle.
I sidste ende handler det om at give mænd tilladelse til at være sårbare og åbne, samt at minde dem om, at det er styrke, ikke svaghed, at søge hjælp og støtte, når de har brug for det. Gennem terapi kan mænd lære at omfavne deres fulde spektrum af følelser og opleve en dybere forbindelse til sig selv og andre.
Husk, at midtlivskrisen er en normal del af livet, og at du ikke er alene i dine oplevelser. Ved at søge støtte og være åben over for forandring kan du komme igennem denne periode stærkere og mere selvsikker.
En midtvejskrise kan have dybtgående indflydelse på en mands relationer, både til partneren, familien og vennerne. Når en mand gennemgår en midtvejskrise, kan det skabe en form for distance i forholdet til de mennesker, han holder af. Nogle mænd oplever frustration og følelsesmæssig afsondrethed, hvilket kan føre til kommunikationsbrist og konflikter med deres partner eller børn.
Midtvejskrisen kan få nogle mænd til at stille spørgsmål ved deres livsvalg, inklusive deres parforhold. I parforhold kan det give en følelse af stagnation eller utilfredshed, hvilket kan føre til konflikter, utroskab eller endda overvejelser om skilsmisse. Det er dog vigtigt at huske, at midtvejskrisen også kan være en mulighed for at revitalisere forholdet gennem åben kommunikation og parterapi, hvor begge parter får mulighed for at udforske deres behov og ønsker for fremtiden.
Mænd, der går gennem en midtvejskrise, kan også opleve forandringer i deres sociale liv. Nogle trækker sig tilbage fra deres vennekreds, fordi de føler sig mindre forbundne eller mindre forstået. Andre søger nye venskaber, ofte med mennesker, der deler de samme følelser af usikkerhed eller søgen efter mening. Midtvejskrisen kan være en tid, hvor mænd genovervejer, hvilke relationer der giver dem værdi og energi, og hvilke der muligvis ikke længere opfylder deres behov.
En vigtig, men ofte overset, del af midtvejskrisen er en ændret opfattelse af kroppen. Mange mænd oplever kropslige forandringer som en del af aldringsprocessen, hvilket kan føre til en følelse af tab af styrke og vitalitet. I stedet for at se disse forandringer som en begrænsning, kan terapi hjælpe mænd med at acceptere deres krop som den er og skabe en ny form for kropsbevidsthed og styrke. At genoprette forbindelsen til sin fysiske krop kan også forbedre selvtilliden og den generelle livskvalitet.
For dig, der søger indsigt, inspiration og måske en følelse af fællesskab, kan podcasts være en fantastisk måde, at have fokus på emnet i løbet af en hverdag. Her er nogle anbefalinger til podcasts, der sætter fokus på mænds midtvejskriser og livets store spørgsmål:
Disse podcasts giver forskellige perspektiver og værktøjer til at navigere gennem denne ofte udfordrende tid i livet. Uanset om du søger råd, refleksion eller bare en god historie, kan du finde det her.
Hvis du er interesseret i en mere personlig samtale om midtvejskriser og de følelser, de kan vække, tilbyder jeg samtaler, hvor vi sammen kan udforske dine tanker og følelser.
Anja de Thurah er en emotions-fokuseret psykoterapeut og parterapeut , som tilbyder individuel terapi, og parterapi til sine klienter. Hun specialist sig i en række følelsesmæssige og relationelle problemstillinger. Hun byder klienter fra alle baggrunde og kulturer velkommen, inklusiv LGBTQIA+, og sigter mod at hjælpe mennesker med at føre et bevidst, autentisk og nærværende liv.