42 21 62 22

Der er mening i galskab

Der er mening i galskab

Jeg holder af med at bruge min fritid på at vandre langs Lollands kyst med min elskede hund, der altid bare går ved min side. Når jeg går langs kysten, gør jeg mig ofte de større tanker om livet, og de ting der ofte er helt ubevidste, men som har så stor betydning for hvordan vi er i verden. I dag var det meningsdannelse der var i mine tanker, og hvordan vi kan opleve vi bliver opslugt af galskab, hvis vi ikke finder den.

At søge mening i det meningsløse

Vi mennesker har brug for at søge mening, selv hvor ingen mening findes. Der findes så meget uretfærdighed, og så meget tungt i tilværelsen, og meningsdannelse hjælper os, når smerten over det mørke vi befinder os i, opleves helt udslettende for os. Vi kommer ikke igennem livet uden af opleve helt gennemgribende frygtelige ting, både i vores nære liv og i den verden vi lever i som en helhed. At finde mening der hvor ingen mening er, handler om håb og tro på livet. At alt har en årsag. At selv når alt er mørkt og opleves håbløst og meningsløst, ER der lys og noget godt vi kan drage ud af det, eller tage med os videre. Hvis vi ikke kan finde denne mening, kan det opleves som om man bliver grebet af galskab. At sorgen og smerten driver en til vandvid.

Min mors sorg

Da jeg var helt lille, mistede min mor sin lillebror i en brænd. En pyroman havde sat ild i en opgang på Vesterbro i København, og hendes lillebror, der var en ung mand på 19 år, lå og sov i den øverste lejlighed. Han nåede aldrig ud og døde der i sin seng. Min mor så overskriften i avisen næste morgen, og selvom der ikke stod noget om at det var hendes bror der var gået bort, vidste hun det bare instinktivt. Hun greb sin cykel og kørte hen til sine forældre, og da hun så deres ansigtsudtryk, vidste hun at hun havde ret. Den smerte at miste sin bror til noget der oplevedes så meningsløst, var mere end hun kunne bære. Det var et kæmpe chok og en stor sorg.

Jeg voksede op uvidende om hendes sorg, men som ung så jeg et billede af ham på en opslagstavle hos min moster, og spurgte nysgerrig ind til hvem den unge mand var. Min mor fortalte mig om tragedien, men til historien var også et tvist. Hun fortalte at det nok var meget godt at han var gået bort dengang. Og det var det fordi, at der var en stor sandsynlighed for at han ville have levet et frygteligt liv som misbruger.

At forstå den mening vi skaber

Jeg forstod ikke hvordan hun kunne vide at hans liv ville være frygteligt. Et argument var at han havde boet i Thylejren som teenager, og røg hash. Men det argument holdt ikke vand hos mig. Jeg vidste godt at hash ikke nødvendigvis var så frygteligt at døden var bedre. Jeg vidste også at hash ikke nødvendigvis førte til andre former for misbrug, og min holdning var også, at selv et rigtigt svært liv som misbruger, måtte være bedre end slet ikke at være i live.
I dag forstår jeg historien om min mors lillebror. Jeg forstår at min mor måtte finde mening i galskaben. At historien om at døden var bedre for ham, end det liv der ville have ventet ham, var måden hun kunne dulme en sorg, hun ellers ikke kunne holde ud at være i.

Hvis vi kan finde en mening i galskaben, kan vi overleve selv. Hvis vi kan finde mening, der hvor ingen mening findes, undgår vi at føle det som om en del af os selv går til i den opslugende sorg og smerte. Den meningsløse gerning en pyroman gjorde, kunne blive omsat til noget trøstende. Sådan kan man som menneske bedre rumme den smertelige sorg, uden at gå til grunde i galskab selv. Og jeg mindes alt det smertelige jeg selv har været igennem, og husker hvilken mening jeg selv fandt i det hele og hvordan galskaben lurede i kulden, i den mørkeste vinter jeg aldrig troede jeg ville komme igennem.
Det er så vigtigt vi alle finder mening, håb og lys, når vi smertes allermest. Mening giver os den lille bitte styrke der kan holde os oprejst og komme igennem. Noget at trøste os ved inden i os selv.

Sidder du fast i meningsløshed ?

Hvis du har en oplevelse af selv at gå til i meningsløshed, over de smertelige tab og den tunge sorg du selv oplever, er du velkommen i terapi hos mig. Sammen kan vi finde den mening der er til stede hos dig og i din historie. En sund, rigtig og vigtig mening.

Og hvis I i din familie eller vendekreds er fyldt med konflikt eller I føler I mister forbindelsen imellem jer, fordi jeres meningsdannelse omkring jeres historie om sorg og smerte ser meget forskellig ud, er der også hjælp at hente i terapi. Så I bedre kan forstå hvorfor I er så langt fra hinanden, og få hjælp til hvordan I kan møde hinanden med respekt for hinandens forståelse. Alt for mange familier får konflikter, i kølvandet på tabet af et menneske, I er fælles om at elske.

Hvem har skrevet artiklen ?

Jeg hedder Anja og er psykoterapeut og parterapeut, med praksis i både Nyborg og i Kastrup.

Mød forfatteren Anja de Thurah

Anja de Thurah er en psykoterapeut og parterapeut, der tilbyder individuel terapi, parterapi og specialiserer sig i en række følelsesmæssige og relationelle problemer. Hun byder klienter fra alle baggrunde velkommen, inklusiv LGBTQIA+ personer, og sigter mod at hjælpe mennesker med at føre et bevidst, autentisk og nærværende liv.

psykoterapeut anja de thurah