7 strategier mod eksamensangst
Hvis du har brug for at se på hvad du selv kan gøre for at minimere og overkomme din eksamensangst,…
Angst er en kompleks tilstand, der kan påvirke både sindet og kroppen. Mange er bekendt med de følelsesmæssige symptomer som uro, frygt og bekymring, men færre ved, at angst også kan manifestere sig fysisk – og særligt i vores mave og blære. Faktisk kan der være en stærk sammenhæng mellem angst og vores fordøjelses- og urinvejssystem. Jeg møder ofte klienter med disse problematikker, og vil derfor fortælle om, hvordan angst kan påvirke maven og blæren, og hvad man kan gøre for at lindre disse symptomer.
Maven og tarmene har deres eget komplekse nervesystem, også kendt som det enteriske nervesystem, som ofte omtales som vores “anden hjerne”. Dette system er tæt forbundet med hjernen gennem det, der kaldes “tarm-hjerne-aksen”. Når vi oplever angst, udløses en række stressreaktioner i kroppen, der påvirker denne akse. Kroppen producerer stresshormoner som kortisol og adrenalin, som kan påvirke fordøjelsen og urinvejsfunktionen.
Forskning har vist, at mange mennesker med angst lider af irritabel tyktarm (IBS), som involverer symptomer som mavesmerter, oppustethed og diarré eller forstoppelse. Ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet *Gut* rapporterer op til 60 % af patienter med IBS også om angst- eller depressive symptomer.
Angst kan også påvirke blærefunktionen. Nogle oplever en stærk trang til at tisse, selv når blæren ikke er fuld, eller en følelse af ufuldstændig tømning. Dette kaldes ofte “nervøs blære” eller “overaktiv blære”, og kan føre til hyppig vandladning eller endda inkontinens hos nogle.
Selvom det kan være svært at bryde denne cyklus af angst og fysiske symptomer, er der flere måder at håndtere det på. Her er nogle forslag, der kan hjælpe:
Afspændingsøvelser som dyb vejrtrækning, meditation eller progressiv muskelafslapning kan hjælpe med at reducere det fysiske stressrespons, der udløser fordøjelses- og blæreproblemer. Når kroppen slapper af, reduceres niveauerne af stresshormoner, og det kan mindske symptomerne i maven og blæren.
Fysisk aktivitet er kendt for at reducere angstniveauer og forbedre fordøjelsen. Regelmæssig motion øger produktionen af endorfiner, som er kroppens naturlige “glædeshormoner”, og kan forbedre både humør og kropsfunktioner.
Visse fødevarer kan forværre symptomerne ved angstrelaterede tarmproblemer, såsom koffein, alkohol og fedtrig mad. Det kan hjælpe at føre en mad-dagbog for at identificere, hvilke fødevarer der udløser symptomer hos dig, og derefter justere kosten derefter.
Samtaleterapi har vist sig at være effektiv til at håndtere både angst og IBS-symptomer. Terapi kan hjælpe dig med at identificere og ændre negative tankemønstre, der kan forstærke angsten og de fysiske symptomer.
Hvis angst fører til overaktiv blære, kan en kombination af fysioterapi for bækkenbunden og afslapningsøvelser være til hjælp. Der findes også medicinsk behandling, der kan dæmpe blærens aktivitet, men det er vigtigt at konsultere en læge først.
1. Lyt til din krop – Symptomer fra mave og blære kan være kroppens måde at fortælle dig, at du er stresset eller angstfyldt. Det er vigtigt at tage disse signaler alvorligt.
2. Søg professionel hjælp – Hvis dine symptomer på angst og deres fysiske manifestationer i tarm eller blære er vedvarende eller forstyrrer din daglige funktion, kan det være en god idé at søge hjælp hos en læge eller psykolog/Psykoterapeut.
3. Skab en daglig rutine – At skabe en stabil rutine med regelmæssige måltider, motion og afslapning kan hjælpe kroppen med at falde til ro og mindske risikoen for symptomopblussen.
4. Undgå at isolere dig – At tale med andre om dine bekymringer kan reducere angst niveauet og give perspektiv. Sociale relationer og støtte kan hjælpe med at bryde angst symptomerne.
Angst kan manifestere sig på mange måder, og dens indvirkning på vores tarm og blære er blot et eksempel på, hvordan sind og krop hænger sammen. Ved at anerkende denne forbindelse og tage aktive skridt mod at reducere angst, kan vi også forbedre vores fysiske velbefindende. Det handler ikke kun om at behandle de fysiske symptomer, men også om at finde ro i sindet. Jeg arbejder hver dag med at hjælpe mennesker fri af angst både i individuel terapi og som parterapeut. Har du en kæreste eller anden pårørende, der har brug for gode råd til at støtte dig, kan du læse med på siden 7 gode råd til dig der har en kæreste med angst.
Anja de Thurah er en emotions-fokuseret psykoterapeut og parterapeut , som tilbyder individuel terapi, og parterapi til sine klienter. Hun specialist sig i en række følelsesmæssige og relationelle problemstillinger. Hun byder klienter fra alle baggrunde og kulturer velkommen, inklusiv LGBTQIA+, og sigter mod at hjælpe mennesker med at føre et bevidst, autentisk og nærværende liv.