42 21 62 22

Når konflikterne i dit parforhold fylder

Når konflikterne i dit parforhold fylder

Træt af at være ked af det grundet konflikter?

Alle konflikter handler om at to forskellige opfattelser af virkeligheden mødes. Kimen der starter konflikten, er ofte en reaktion på at man ikke føler sig set og forstået af den anden part, og det bliver derfor svært selv at forstå og imødekomme retur.

Det tager et splitsekund at starte en konflikt. Og det handler ofte ikke om hvad der bliver sagt, men toneleje, stemning og ansigtsmimik, har lige så stor betydning som ord. Efter det split sekund det tog at aktivere konflikten, begynder hjulene at blive sat igang med et hav af følelser og gamle mønstre i begge parter. Og uden man opdager det skifter det fokus vi har inden i, fra vi og dig, til mig. Man bliver simpelthen så optaget af den ked af det hed, eller vrede man har inden i, at man ikke længere kan acceptere den andens opfattelse af tingene. Kun ens egen virkelighed er nu gældende. Når konflikterne i dit parforhold fylder, er stemmerne hævet, og man kan tydeligt mærke at man tager afstand fra hinanden. Måske er der nogen der ligefrem råber. Andre trækker sig, og giver den anden den kolde skulder.

Konflikter smerter

Når en konflikt er igang tager den energien fra alt andet man har sammen. Man distancerer sig fra hinanden, og hvis en konflikt ligger og ulmer imellem to mennesker uden at blive løst, kan man mærke hvordan alt andet bare bliver svært, og hvordan tankerne konstant holdes fast i hvordan man får fundet vej ud af konflikten igen.

Man får ofte sagt sårende ting til hinanden i kampens hede. Det handler for nogen om at vinde. Det kan det især gøre, hvis man har følelsen af man hele tiden er den der må gå på kompromisser, for at løse konflikterne. Den der må give sig, og måske forlade sig selv og sine egne behov, for fredens skyld. Det føles som om, at den der kan overtage taletiden har overtaget magten, eller den der kan holde til en længerevarende konflikt, er den der har magten.

Der er ingen pauser, ingen omsorg, og ingen sårbarhed. Den man elsker virker til at være rigid, ubøjelige og upåvirkelig. Luften kan være tyk af gensidig foragt, hvis sådanne konflikter bliver mange og ofte.

HVEM VINDER KONFLIKTEN I PARFORHOLDET?

Det korte svar er ingen. Vi har alle hver vores måde at løse konflikter på, som handler om hvilke dynamikker vi har med os, men også hvilke dynamikker, der kommer til live i samspillet i et parforhold. Derfor kommer man til at sidde fast i et låst mønster, som ingen vindere har. Begge parter har et ansvar for konflikten.

Begge har et ansvar for at vende blikket indad og reflektere over hvad man selv bidrager med, i konflikten. Og hvordan man hver især er med til at holde den i live, samt hvordan man opfører sig i situationerne.  Træk vejret og mærk efter hvad konflikten egentlig handler om. Man kan starte med at være enige om at være uenige. Og måske tale om, om man egenligt godt må være uenige lidt. Og om man i dette parforhold, kan være nysgerrige på hvorfor den anden mon mener som den anden gør.

Selvironi eller kærlige ord, vil også ofte kunne afvæbne modpartens strøm af angreb. Og naturligvis husk at lytte til hinanden.

I parterapi, får man øje på hinandens sårbarheder i konflikter, hvilke mønstre man har med sig, og hvorfor man måske agere som man gør. Man lærer også hvordan man bedre støtter hinanden i en konflikt, så I kan komme ud af den på en ny måde.

psykoterapeut og parterapeut Anja de Thurah
Psykoterapeut og parterapeut Anja de Thurah

Jeg er certificeret, og uddannet parterapeut, og psykoterapeut MPF. Jeg er godkendt og medlem af Dansk psykoterapeutforening,  hvilket er et kvalitets stempel for både flere års erfaring samt godkendt og valideret uddannelse. Jeg følger naturligvis de gældende etiske regler fra Dansk Psykoterapeutforening.

Du kan kontakte mig på anja@anjadethurah.dk, hvis du har yderligere spørgsmål.

Du kan bestille en tid direkte i min kalender lige her. 

Mød forfatteren Anja de Thurah

Anja de Thurah er en psykoterapeut og parterapeut, der tilbyder individuel terapi, parterapi og specialiserer sig i en række følelsesmæssige og relationelle problemer. Hun byder klienter fra alle baggrunde velkommen, inklusiv LGBTQIA+ personer, og sigter mod at hjælpe mennesker med at føre et bevidst, autentisk og nærværende liv.

psykoterapeut anja de thurah