42 21 62 22

Vrede og vredeshåndtering

vrede og vredeshåndtering

Lær at håndtere din vrede

Vredeshåndtering handler om at lære at styre sin vrede, så vreden ikke styrer dig.

Det kan være du er en af dem der kommer til at eksplodere og skælde ud, og så bagefter fortryder det.  Det kan være at du ofte bliver irriteret og havner i konflikter der bliver så voldsomme, at du risikere at miste gode relationer.

Måske sker det også, at du bander og hamrer i rattet, når andre laver fejl i trafikken.  Det kan også være at du oplever, at du har svært ved at slippe en konflikt, og at vreden ligesom bliver siddende i kroppen, og ikke vil gå væk.

Kan du nikke genkendende til noget af det ovenstående, så er du måske en af dem der har en stor udfordring, med at håndtere din egen vrede.

De fleste kender til at blive irriteret og vred uden grund, eller at komme til at snerre ad folk, når man er stresset. Og det bliver et problem hvis vreden eller irritationen fylder så meget, at det går ud over din livskvalitet og trivsel. Eller din evne til at fungere på dit arbejde, studie, eller med venner og sportskammerater. Når det fylder så meget, at det går udover dine omgivelser, familie og venskaber, så er det tid til at skabe forandringer.

vrede

Hvad er vrede og hvorfor er vi vrede?

Vrede er en følelse vi har for at beskytte os. Den fortæller os, hvad der er vigtigt og meningsfuldt, og den kan hjælpe os til at sige fra, eller få tilfredsstillet et nødvendigt behov.

Vrede aktiverer vores autonome nervesystem og sætter kroppen i ”kamp/flugt tilstand” for at mobilisere ekstra kræfter og energi. Når vi bliver vrede, pumper adrenalinet gennem kroppen, vejrtrækningen bliver hurtigere og mere overfladisk og blodet strømmer hurtigere til de store muskelgrupper. Evolutions mæssigt har vrede sikret vores overlevelse. Ved hjælp af vrede og aggression, har vi kunnet forsvare os mod fjender og beskyttet vores familie og stamme.

Vrede opstår automatisk når en personlig grænse bliver overskredet, og det kan opleves som om, at det er udenfor vores kontrol. Men man har større kontrol, end man tror, når man bliver mere bevidst om, hvad der egentligt sker når man bliver vred.

psykoterapeutanjadethurah

Hvorfor er jeg alt for vred?

Opvækst og erfaringer i barndommen har stor betydning for, hvordan man håndterer sin egen vrede. Har man haft forældre, der selv har haft meget vrede, har man måske lært at håndtere udfordringer og uoverensstemmelser ved at skælde ud, kritisere eller angribe. Det var måske den eneste måde at klare sig i sin egen familie.

I nogle familier har man lært at vrede og store følelser har været forbudt eller ihvertfald noget man ikke viste. Og så har man måske ikke lært at udtrykke utilfredshed på en normal måde. Det kan være at man holder vreden inden i, og i stedet kommer til at udtrykke den indirekte (passiv aggression). Eller man lader vreden bygge sig op over tid, indtil man bare eksploderer. Måske over en lille ting. Derefter får man ofte dårlig samvittighed, og forstår ikke selv, hvorfor man blev så gal.

Sund og helt almindelig vrede, er når man i sin barndom har været mødt af en følelsesregulering og kommunikation, der var tilpasset situationen. Vil du læse mere om hvorfor og hvordan vrede og aggression er en naturlig del af livet, og hvordan man arbejder med den hos sine børn for eksempel, anbefaler jeg meget bogen Aggression af Jesper Juul.

Symptom på noget andet

For meget vrede, irritation og kort lunte kan også være et symptom på andre vanskeligheder, fx at man er stresset, har en depression, adhd, angstlidelse eller en belastningsreaktion. Det kan være godt at tale med nogen, der kan udrede ens vanskeligheder og se tingene i et fugleperspektiv, samt hjælpe dig med den egentlige problematik. Når du får hjælp til det bagvedliggende, finder vreden og irritationen et ballanceret punkt igen.

Psykoterapeut MPF og Parterapeut Anja de Thurah

Lidt om hvem jeg er

Jeg er certificeret, og uddannet parterapeut, og psykoterapeut MPF. Jeg er godkendt og medlem af Dansk psykoterapeutforening, hvilket er et kvalitetsstempel for både flere års erfaring samt godkendt og valideret uddannelse. Terapien foregår i i Nyborg eller i Kastrup. Jeg følger naturligvis de gældende etiske regler fra Dansk Psykoterapeutforening.

Du kan kontakte mig på anja@anjadethurah.dk, hvis du har yderligere spørgsmål. Du kan også læse meget mere om Parterapiindividuel terapi  eller psykoterapi her.