42 21 62 22

Opnå mere familietrivsel med terapi

Opnå mere familietrivsel med terapi

Ønsket om mere kvalitetstid

Hvem ønsker ikke mere kvalitetstid i livet, og kan man overhovedet få nok kvalitetstid i sit liv? Og hvad er kvalitetstid egentlig for en størrelse?

Er det noget bestemt tid, og er kvalitetstid overhovedet det samme for mig som det er for dig? Opnå mere familietrivsel med parterapi.

Flere går i parterapi

Jeg oplever at der i disse år er flere og flere par der finder vej ind i parterapien, selvom de egentligt trives som par, men simpelthen fordi de begge ønsker mere balance, mere fællesskab og større livskvalitet i deres familieliv. Og det kan være en rigtig svær nød at knække, når man kan se at noget ikke er som man ønsker det, men forandringerne dertil hvor man vil hen, kan være svære at gribe i.

Fællesskab og samhørighed

Nøgleordet er oftest kvalitetstid, og når jeg spørger ind til hvad kvalitetstid betyder for de enkelte par, handler kvalitetstid om at være sammen uden forstyrrelser, at være sammen om noget bestemt, at opleve fællesskab og samhørighed, samt at kunne fordybe sig, og at finde ro og overskud.

Forandringer kan lykkes

Når jeg sammen med et par kigger på hvad de har af kvalitetstid som par og som familie, er der altid noget der allerede virker. F.eks. vil en familie sige at de er gode til at tage i svømmehallen med deres børn om søndagen, og så leger de i vandet. Så når vi starter er der altid en begyndelse i at huske på, og se på, at noget allerede virker. Derefter finder vi vej i aftaler, der tager udgangspunkt i den enkelte families ønsker, hvor parterapien også bruges på at parret forstår, hvordan de hver især kan støtte hinanden til at forandringerne lykkes.

Jeg syntes det er så fedt at se, hvordan par tager ansvar for de ønsker, drømme og mål de har som familie, og bruger parterapien som redskab for at nå derhen.

Et bevidst fokus til forandring

Vi lever i en tid hvor vi ikke er så meget sammen med hinanden, og hvor vi måske ikke altid er så bevidste om, hvad lige præcis kvalitetstid egentligt bidrager med for det enkelte menneskes trivsel og for børnenes udvikling.

Et skift af fokus

Hvis vi f.eks. lige skal tanke bilen på vej hjem og tjekke dæktrykket, har vi måske tankerne på den næste opgave som hvad vi skal handle ind, og om der bliver tid til at se fodboldkampen i aften. Vi lever på en slags lånt tid, hvor man i mange gøremål allerede mentalt er henne i det næste på dagsordenen. Men prøv at forestille dig at dit fokus er på at livet skal handle om kvalitet tid i nuet. Så vil du måske sige til din søn på bagsædet at han skal ligge sin telefon i lommen og komme ud til dig. Måske vil du bede ham om at hjælpe dig med at tanke bilen, og I har en snak om hvorfor du vælger benzin og ikke diesel.

Det du får

Nu har I tanket bilen sammen, og fokus flyttede sig fra at få fyldt bilen op, til den fælles oplevelse I lige har haft. På vej hjem har I måske en snak om drømmebiler, og dine tanker har nu flyttet sig fra næste gøremål til nærvær og relation med din søn.  Derudover lærte din søn noget om at tanke bil. Sådan en oplevelse kan man ikke tage for givet, når alt går stærkt og kroppen føler der ikke er timer nok i døgnet.

Er der tid nok i døgnet?

Men sandheden er at der er tid til det vi vil prioritere, i hvert fald i et vist omfang. Og hvis ikke, så er det måske nu du skal kigge dit liv efter i sømmene, så du ikke brænder ud med stress. At have tid til ro og fordybelse i nuet giver resiliens/modstandskraft til de stressende/pressede tidspunkter, og det gælder om at finde balancen.

De der mobiltelefoner

Det kan også være at I som familie har lavet et mobilhjørne. Det er her man hænger ud med sin mobil. Resten af huset er mobilfrit. Det må gerne være hyggeligt at hænge ud i hjørnet, men det skal være et bevidst valg. Resten af tiden uden for hjørnet, er dermed også et bevidst valg. Efter 14 dage evaluere man som familie. Hvordan er det egentligt gået? Hvad har det givet? Når børnene er med i den snak, opleves det endnu stærkere.

Hvorfor rammer og struktur?

Der er også nogle familier der laver biografdag. En dag på ugen hvor vi ser en film sammen. Uden forstyrrelser. Eller spilaften. Eller skovtursdag. Eller andet som passer til den enkelte familie. Det det handler om, er faktisk at evaluere efter et stykke tid. Hvad giver det os og hvorfor. Når man sætter noget i ramme med en fast dag på ugen, er det fordi det skal prioriteres og man er i gang med en omvæltning af sit liv.

Derefter kan man slippe rammerne, og lad det leve sit eget liv. Når det er blevet en del af hvordan vi nyder kvalitetstiden sammen som familie.

Nye vaner -nyt liv

Nye vaner kræver tilvænning. Og hjernen kræver også tilvænning. Den skal både mærke at den ro den finder når den ikke konstant er på overarbejde giver mental styrke og at livet ikke falder fra hinanden hvis ikke den knokler. Tvært imod.

Målet

Og det kan være rigtigt svært f.eks. at have en ugentlig skovtursdag, hvis målet er man skal i skoven og have kvalitetstid sammen. Her har mange brug for terapiens støtte til den forandring det egentligt handler om. Her spørger jeg f.eks.: ”Så når I går i skoven, hvad lægger du så mærke til? Lægger du mærke til at der er vindstille, og siger du det højt og ser hvad din familie lægger mærke til? Er der en der samler grankogler? Bliver du nysgerrig og spørger hvad de mon kan bruges til derhjemme? Laver du en leg ud af det og udfordrer de andre i hvem der kan finde den største? ”

Det er ok det ikke kommer naturligt

Det falder ikke alle naturligt at være i nuet, og gå med det der sker rundt om en i skoven. Mange skal have hjælp i starten til at øve sig i at lade tankerne blive i nuet. Og det med at være i nuet, der er derfor parrene kommer i parterapi og arbejder med kvalitetstid. At være nærværende nu og her med de mennesker der betyder mest.

Kvalitetstid som springbræt

Det med at have kvalitetstid med sine børn er en god måde til at skabe forandringer i den måde vi har fået indrettet vores liv på. Jeg ser kvalitetstid som små gode rastepladser, på familiens vej til den store forandring, der handler om generelt at have mere tid til hinanden som naturlighed, og at hver enkelt i familien kommer nærmere det mere nærværende liv generelt, i en tid og en verden hvor det hele suser af sted om ørene på os.

Vil I også skabe forandringer?

Har I også lyst til at få støtte igennem parterapi til at skabe mere kvalitetstid i jeres familie er i velkomne til at kontakte mig.

Læs mere om parterapi

Læs mere om parterapi og aseksualitet

Vil du gerne læse mere om kvalitetstid er her nogle gode artikler:

https://www.information.dk/d

ebat/2008/06/smaa-boern-taaler-kvalitetstid

https://www.information.dk/debat/2017/10/kvalitetstid-tid-mangel-egentlig-tid

Mød forfatteren Anja de Thurah

Anja de Thurah er en psykoterapeut og parterapeut, der tilbyder individuel terapi, parterapi og specialiserer sig i en række følelsesmæssige og relationelle problemer. Hun byder klienter fra alle baggrunde velkommen, inklusiv LGBTQIA+ personer, og sigter mod at hjælpe mennesker med at føre et bevidst, autentisk og nærværende liv.